Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През юли държавата очаква 550 млн. лв. от концесионера на "Летище София"

В средата на юли се очаква концесионно плащане в размер на 550 млн. лв. без ДДС от консорциума "Соф кънект", който взе летище София за 35 години. 

През следващия месец ще се подпише окончателното споразумение за концесията, а плащането се осъществява в рамки на дни след подписването на контракта, уточни транспортният министър Росен Желязков. 

Очаква се правителството да използва средствата за оздравяването на БДЖ. 

Без да свързва плащането за концесията и БДЖ, премиерът Бойко Борисов разпореди "веднага да се възложат нови влакове с климатици и интернет."

"Бързи, удобни, нови. Тогава можем да кажем на хората да слязат от колите", каза Борисов по време на правителственото заседание.

В петък (5 юни) Върховният административен съд потвърди избора на концесионера, отхвърляйки жалбите на останалите кандидати в процедурата. 

В консорциума “Соф Кънект”  водеща е френската компания “Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летище Мюнхен - “Флугхафен Мюнхен” и с "Щрабаг". Обединението предлага годишно концесионно плащане в размер на 24.542 млн. евро и 608 млн. евро инвестиции за срока на концесията.

"Кои са те, от Анадола ли са. Защото ни обвиняваха, че ще дадем летището на Анадола", обърна се Борисов към транспортния министър Желязков. Министърът уточни, че оператор е летището в Мюнхен, а основен партньор е международният фонд "Меридиам", 1% държи австрийската фирма "Щрабаг"

Стратегията на консорциума предвижда увеличаване на пътниците до 8.8 млн. до 2022 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили. Нагласите са пътниците на софийския аеропорт да нараснат до 2030 г на 12.3 милиона.

Тогава ще се направи и най-голямата инвестиции в изграждането на нов - трети терминал. Той ще бъде разположен на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по-ръкав, заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във