Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През януари-февруари износът ни за ЕС расте с 9.3%, а вносът - с 1.4 на сто

През януари - февруари износът на България за ЕС нараства с 9.3% спрямо същия период на 2018 г. и е в размер на 6.334 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Основните ни търговски партньори отново са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, като формират 66.4% от експорта за държавите членки на Европейския съюз.

Само през февруари износът за ЕС нараства със 17.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3.17 млрд. лева.

При износа на България за ЕС за първите два месеца най-голям ръст е отбелязан в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (95.4%) и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (38.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (17.4%).

Вносът на България от ЕС през януари - февруари се увеличава с 1.4% спрямо същия период на 2018-а и е на стойност 6.23 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Само през февруари вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 11.1% спрямо същия месец на миналата година и е в размер на 3.239 млрд. лева.

При вноса от ЕС през януари - февруари в сравнение със същия период на 2018 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (62.4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (48.8%).

В крайна сметка външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за януари - февруари е положително и е на стойност 104.4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е положително и е в размер на 491 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във