Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През есента можe да се отвори програмата за саниране на жилищни сгради

Амбицията ни е през есента да започнем приема на документи за саниране на многофамилните жилищни сгради. За тях в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 1.4 млрд. лева. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова в Габрово, където представи възможностите за развитие на региона чрез новите европейски програми.

За разлика от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, при която принципът за участие на сдруженията на собствениците беше „първи по време, първи по право“, сега проектите ще се одобряват на конкурентен подбор, като водещи критерии за класиране ще бъдат големината на сградата, при минимум 30% спестявания на енергия.  

За да не бъдат ощетени по-малките сгради, блоковете ще бъдат разделени в две групи – между 3 и 36 жилища и над 36 жилища. За първата група жилища ще бъдат отделени 30% от средствата. „Все още разработваме методиката, критериите и документите за участие. Те ще бъдат максимално опростени“, отбелязва Иванова. А за да не се губи време първоначално документите ще се подават в Министерството на регионалното развитие и благоустройствоот, а на по-късен етап чрез процедура по Закона за обществените поръчки ще бъдат избрани седем компании, които ще управляват програмата по райони.

По изискване на Европейската комисия, сдруженията на собствениците ще трябва да платят със собствени средства изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване на блоковете. „Поради лимитираният ресурс не можем да гарантираме, че всеки, който подаде документи, задължително ще бъде одобрен, но изготвените технически паспорт и енергийно обследване на сградите ще могат да се ползват за кандидатстване по други програми за  енергийна ефективност, така че потребителите няма да бъдат ощетени“, подчертава Иванова.

През септември се очаква началото на мярката за енергийна ефективност на бизнес и производствените сгради. Фирмите, които кандидатстват, ще трябва да осигурят 50% самоучастие.

По Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Габрово ще има достъп до ресурс от близо 510 млн. лева. Средствата са предвидени за градските центрове от Северен централен район за конкурентни проекти, както и за постигане на общи цели между градовете. „С изпълнението на интегрирани териториални инвестиции се дава шанс Габрово да инвестира и да промени облика на цели райони в града“, коментира Иванова. По думите ѝ приносът в размер до 10% от другите европейски програми ще позволи да се работи цялостно, а не на парче. Така например с ресурс от Програмата за развитие на селските райони ще може да се подобри свързаността между града и селата. Друга възможност е при обновяване на даден район от града да бъдат санирани и еднофамилни жилищни сгради, което е допустима мярка, така че да се промени изцяло облика на района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във