Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 2040 г. значителна част от месото няма да бъде от убити животни

Голяма част от месото, което хората ще консумират през 2040 г. няма да бъде от заклани животни. Това прогнозира скорошно проучване, цитирано от „Гардиън“, според което 60% от месото след 20 години ще бъде създавано в лаборатории или ще бъде заменено от растителни продукти.

Докладът е изготвен от глобалната консултантска фирма AT Kearney и е основан на експертни интервюта. В него се подчертават тежкото влияние върху околната среда на конвенционалното производство на месо, както и опасенията на хората за състоянието на животните при индустриалното им отглеждане.

"Огромната животновъдна индустрия се смята от мнозина за ненужно зло. С предимствата на новите веган заместители и създадено в лабораторни условия месо над конвенционалното производство е единствено въпрос на време да се достигне значителен пазарен дял," констатира докладът.

Конвенционалната месна индустрия е в размер на един трилион долара годишно. Множество скорошни научни изследвания изтъкват негативните му ефекти върху екосистемата и предимствата на добиващата все по-нарастваща популярност на безмесните алтернативни продукти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във