Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 2021 г. ще бъдат закрити 10 специализирани институции за социални услуги

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева връчи лиценз на нова социална услуга за резидентна грижа за възрастни в село Межден, община Дулово. Тя е първата, която получава такъв лиценз от Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) след нейното създаване и влизането в сила на Закона за социалните услуги.

В триетажната сграда вече са настанени трима души, а капацитетът е общо за 15 на възраст над 65 г. Услугата разполага с машини, които помагат на трудноподвижните хора да се придвижват. Услугата беше проверявана два месеца преди да бъде издаден лицензът, а контролът ще продължи и след започването на грижите за възрастните.

Сачева посочи, че в следващите години ще започне процесът на деинституционализация на услугите за възрастни хора. За целта по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в следващия програмен период ще бъдат отделени 750 млн. лв. за изграждане и оборудване на нови центрове за настаняване от семеен тип.

През 2021 г. ще бъдат закрити 10 специализирани институции - по пет дома за пълнолетни с умствена изостаналост и за пълнолетни с психични разстройства, като потребителите им ще бъдат настанени в услугите от новия тип, които отговарят на критериите за качество.

Агенцията за качество на социалните услуги е органът, който може да издава лиценз, както и да го отнема при установени нарушения. За първи път в Закона за социалните услуги беше регламентирано АКСУ да лицензира и всички частни доставчици на услуги за лица над 18 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във