Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 2021 г. се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили - за самолети и кораби

През новата година се очаква движение по двата големи проекта за въоръжените сили - за кораби и самолети, и начало на проекта за Сухопътните войски. Очаква се също армията да успее да попълни редиците си като резултат от законодателни промени. 

Заради новите Ф-16 100 милиона лева вече се харчат за инфраструктура. България ще търси и нови радари, фирми вече индексираха интереса си към поръчката на стойност между 300 и 400 милиона лева.

През 2021-ва Министерството на отбраната трябва да реши как ще продължи проекта за новите машини на пехотата. Две фирми се борят да спечелят поръчката, но офертите им надвишиха посочената цена от 1,2 млрд. лева. 

Засега военното ведомство разчита на преговори със сегашните участници за сваляне на цената, но не изключва и вариантите за нов старт на поръчката или увеличаване на парите. 

Паралелно се ремонтират танкове Т-72 за малко под 79 милиона лева и се правят нови машини за специалните сили за 50 милиона лева от български фирми. 

10% повече към заплатите ще имат военните тази година. Армията очаква и новите попълнения заради промените в законите. Те позволиха на 40-годишни да стават професионални военни и резервисти чрез така наречената доброволна казарма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във