Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 2021 г. проектобюджетът на Варна е с макрорамка от 556 млн. лв.

Проектобюджетът на Варна за 2021 година бе подготвен в безпрецедентна обстановка, породена от световната пандемия и несигурната бъдеща траектория на развитие на Covid 19 върху обществения живот и икономиката. Непланираните разходи, отлагането на редица данъци и ставки бяха огромно предизвикателство. Успяхме да се справим, отбелязва кметът Иван Портних при представяне на документа. Предстои и публично обсъждане с обществеността, както и разглеждане в комисии на Общинския съвет.

През 2021 г. проектобюджетът на Варна е с макрорамка от 556.70 млн. лева., съобщават от общината. Предвижда се реализиране на проекти със средства от Европейския съюз в размер на 68 630 000 лева.

В условията на световна пандемия Община Варна завършва 2020 година със стабилни финансови показатели и без неразплатени задължения - без увеличение на данъчната тежест за варненци и въпреки изпълнените три пакета от икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. 

Финансовата стабилност е мотивирала местната власт да погледне и към външни възможности за финансова подкрепа – за съфинансиране на проекти по оперативни програми на ЕС и за промяна на градската среда. Това са проекти за читалище, детски градини и ясли, училища, междублокови пространства.  В тази връзка община Варна предоставя на широко публично обсъждане проектите, за които ще бъде използвано дългово финансиране от 80 млн. лева. 

Проектобюджетът ще бъде променен с окончателния размер на преходния остатък и преходните обекти след годишното приключване на финансовата 2020 г и изготвянето на годишния отчет на общината за миналата година. 

Основен фокус в проектобюджета на Варна за 2021 г е поставен върху функциите, които са пряко свързани с живота на хората – увеличени са средствата на всички дейности, важни за гражданите - образование, здравеопазване, социални дейности. Местните данъци и такси няма да бъдат увеличавани, което е в подкрепа за хората и бизнеса. Община Варна ще продължи да инвестира ресурси в подкрепа на проекти, които подпомагат бизнес развитието на града – като Икономическата зона, която разработваме съвместно с Община Аксаково, капиталовата програма, която гарантира развита градска среда, коментира кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във