Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 2020 г. сме инвестирали в чужбина само 187 млн. евро

Свикнали сме парламентът и правителството да правят сложни законодателни гимнастики, да въвеждат какви ли не данъчни облекчения и да поемат камари разходи по административното обслужване само и само да привлекат някой и друг чуждестранен инвеститор. Ако това се случи - дружно хвърляме шапки в небето и викаме ура до премала. Ако не се случи - тутакси обръщаме листото и започваме да "обгрижваме" управляващите с най-цветистите изрази, на които сме способни. Станели дума за наши инвестиции зад граница обаче всички си траем. Чудно защо ли?

 

Числата показват, че през 2020 г. българските предприемачи са подписали чекове за прехвърляне на пари към 78 държави по всички континенти.  Сумата обаче, която стои зад тези документи, е по-скоро символична - само 187.3 млн. евро. За сравнение, през 2019 г. българският бизнес е

инвестирал 2.66 млрд. евро в 106 държави.

Голямата причина е очевидна - COVID кризата. Стотици хиляди предприятия фалираха, милиони други свиха оборотите или затвориха за различни периоди от време, търговията замря покрай противоепидемичните карантини и локдауни, приходите паднаха до невиждани от един век нива... В крайна сметка, през 2020 г. към чужбина са заминали 14 пъти по-малко български пари.

Колкото и да е странно,

средиземноморското джудже Малта

е държавата, приела най-много български инвестиции - общо 30.9 млн. евро. Нищо, че стокообменът ни с островната страна е по-скоро символичен - около 50 млн. евро.

Почти същата сума - 27.9 млн. евро, са вложени в икономиката на Лихтенщайн. Княжеството е член на Европейската асоциация за свободна търговия, на Европейското икономическо пространство, както и на Световната търговска организация. Лихтенщайн е индустриално-аграрна страна с около 4700 активни компании.

Друга гореща дестинация за българските инвеститори е Обединените арабски емирства, където сме вложили 25.9 млн. евро. 

През първото полугодие на миналата година

има спад от над 34% на стокообмена между България и ОАЕ

спрямо същия период на 2019 г. - до 51.4 млн. щ.долара. При българския износ намалението е с около 39%, като с най-голям дял са били машините и апаратите за подготовка или преработка на тютюн.

Според анализаторите, за по-нататъшното развитие и задълбочаване на търговско-икономическите ни отношения с ОАЕ е необходимо да се активизират контактите между търговските палати и бизнес организациите на двете страни, а оттам и директните контакти на фирмено ниво.

По данни на БНБ, до 2019 г. преките инвестиции на ОАЕ в България са в размер на 123.6 млн. евро. Сертифицирани проекти по Закона за насърчаване на инвестициите с участие на компании от тази страна няма.

През цялата 2020 г. българският бизнес е инвестирал в Чешката република общо 26.4 млн. евро, докато само за първите шест месеца на годината

чехите са изсипали у нас "само" 662 млн. евро.

Същата е и "другата" равносметка: през деветте месеца нам.г. износът ни отчита спад с 15%, докато при вноса намалението е с 8.3 на сто.

Сред предпочитаните дестинации на нашите инвеститори е и Германия. Странно е, но в най-голямата европейска икономика са вложени едва 23.8 млн. български евро.

Ситуацията във Великобритания е горе-долу същата: българските инвестиции на Острова са 21 млн. евро.

А между колосите на Стария континент, гордо възправя снага балканското джудже... Северна Македония, която за 2020 г. е привлякла български инвестиции в размер на 23.2 млн. евро. С 600 000 по-малко от Германия, но с 2 млн. евро повече от Обединеното кралство.

В Нидерландия са инвестирани 16.5 млн. евро. Кралството е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България, а стокообменът отдавна гони 2 млрд. евро.

Към Австрия са заминали 15.9 млн. евро. През деветте месеца на миналата година и при износа, и при вноса има спад - съответно с 2.4% и 3.6 на сто. А стокообменът възлиза на 1.01 млрд. евро (спад от 3.1 на сто). 

Съседна Гърция е привлякла

само 17.1 млн. евро български инвестиции,

въпреки че е сред най-големите външнотърговски партньори на България. За деветмесечието на 2020 г. стокообмена между двете държави е 2.52 млрд. евро. Салдото, макар и да се свива, остава положително за България: износът към Гърция заема дял от 6.7% от общия ни експорт, а вносът е с дял от 5.2% от общия импорт. По данни на БНБ, преките гръцки инвестиции у нас към края на септември са в размер на 2.55 млрд. евро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във