Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 1990 г. България става член на МВФ и на Световната банка 

Централата на МВФ във Вашингтон

На днешния ден през 1990 г. България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Участието на България в МВФ и Международна банка за възстановяване и развитие е било предмет на обсъждане в Политбюро още през 1987 г., когато плановата икономика се задъхва от хроничен недостиг на средства. Това предложение обаче е отхвърлено основно поради становището на БНБ, че разкриването на „най-съкровените тайни“ на страната ще доведе до влошаване на кредитния рейтинг на България, която и така вече не е в състояние да погасява отпуснатите кредити в срок.

След промените през 1989 г. България е приета за член на МВФ на 25 септември 1990 година. 

Всички споразумения с МВФ, с изключение на шестото, са от типа „Stand-by“, което значи обвързаност на получаване на кредита с достигане на определени икономически параметри, примерно определен размер на бюджетния дефицит.

Според вътрешно съглашение, главният директор на МВФ е винаги европеец. От 2019 г. Кристалина Георгиева пое този пост от Кристин Лагард. 

Световната банка (World Bank) осигурява подпомагащи заеми на развиващите се страни за капиталови програми. Всички решения на международната финансова институция трябва да бъдат ръководени от ангажимента за спомагане на чуждестарнните инвестиции, междунродната търговия и подпомагане на капиталовото инвестиране. Световната банка е е собственост на повече от 180 държави членки, чиито виждания и интереси са представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Държавите членки са акционерите, които имат властта да взимат решения в Световната банка.

Световната банка се различава от Групата на Световната банка по това, че обхваща само две институции:


  • Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) - International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) и

  • Международна асоциация за развитие (МАР) – International Development Association (IDA);

докато Групата на Световната банка, освен тези две, включва и още три институции:


  • Международно финансова корпорация (МФК) – International Finance Corporation (IFC);

  • Агенция за многостранни инвестиционни гаранции (АМИГ) – Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA);

  • Международен център за регулиране на инвестиционните спорове (МЦУИС) – International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във