Банкеръ Daily

Управление и бизнес

През 1895 г. е обнародван Закон за насърчение на местната индустрия

При управлението на премиера Константин Стоилов (1894-1899 г.) държавата полага грижи за стимулиране на селското стопанство и на местната промишленост.

На днешния ден през 1895 г. е обнародван първият Закон за насърчение на местната индустрия, който дава тласък на българското промишлено производство.

Той е изработен и приет през декември 1894 година. Новият закон влиза в сила след публикуването му в “Държавен вестник” на 28 януари 1895 г. и това е началото на целенасоченото законодателство за покровителство на българската индустрия.

Когато се приема Законът за насърчение на местната индустрия управлява правителство начело с Константин Стоилов (19 май 1894 – 13 януари 1899 г.). То сменя кабинета на Стефан Стамболов и намира опора в създадената Народна (съединистка) партия. 

Без да е сред най-активните противници на Стамболовия режим, през 1893 г. Стоилов се включва в така наречената „Обединена опозиция“, която разчита на княз Фердинанд да отстрани Стамболов. През май 1894 г., когато това става, князът назначава Стоилов за министър-председател начело на коалиционен кабинет от либерали, съединисти и бивши консерватори. С част от тези фракции през юни Стоилов създава Народната партия заедно с печатния ѝ орган – вестник "Мир". Тя печели парламентарните избори през септември и в края на 1894 г. Константин Стоилов съставя чисто народняшко правителство като премиер и министър на вътрешните работи.

При управлението на Стоилов държавата полага грижи за стимулиране на селското стопанство чрез капитализирането и уреждането на земеделски каси (1895 г., втората по значимост (след БНБ) кредитно-спестовна институция в България през първия четвърт век след Освобождението от турско робство) и на местната промишленост чрез редица данъчни и тарифни облекчения, регламентирани със специален закон от края на 1894 година. 

Провежда се и мащабно строителство на жп линии, водещи от столицата към Македония и Северна България. Тази политика изисква големи разходи и води до значителен бюджетен дефицит. След продължителни преговори, в края на 1898 г. Стоилов постига споразумение с френските и немските кредитори за конверсионен заем. Условията на споразумението предизвикват сериозна обществена съпротива и разединение в управляващото мнозинство, част от което гласува в Народното събрание срещу заема. Това става повод за Стоилов да се оттегли от премиерския пост в началото на 1899 година.

Управлявайки страната почти до края на XIX век, Народната партия развива целенасочената политика на Стефан Стамболов за модерно капиталистическо развитие в една по-благоприятна обстановка. Във външната си политика се ориентира към сближение с Русия, без да бъдат подценявани връзките с европейските капиталистически държави, особено в областта на икономическите връзки...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във