Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕВОЗВАЧЪТ ГРУП СЕ ПРОДАВА ЗА ВТОРИ ПЪТ

Транспортната агенция ГРУП ЕООД, еднолична собственост на фалиралата Банка за земеделски кредит, отново се продава. А това става почти две години, след като синдичката на фалиралата БЗК Татяна Стефанова се опита да пласира транспортната фирма с много проблеми.


На 9 ноември 2000 г. освен ГРУП ЕООД, Стефанова сложи на масата и вземането на БЗК от автопревозвача. Според балансите на бившата банка на Атанас Тилев дългът на фирмата е 6.953 млн. щ. долара, от които 3.970 млн. щ. долара са главница.


Какво се случи на втория търг от продажбата на ГРУП остана забулено в дълбока тайна. Две седмици репортер на в. БАНКЕРЪ се опитва да получи информация за това, какъв е бил изходът от наддаването, но така и не успя да се добере до синдика на БЗК Татяна Стефанова. Тя или бе току-що излязла от сградата на фалиралата банка, или току-що влязла в среща.


На пръв поглед ГРУП ЕООД е едно доста апетитно дружество. Автопревозвачът има утвърдено име, разработени маршрути, изградена ремонтна и снабдителска инфраструктура. Не са за пренебрегване и навиците на хората, които предпочитат да пътуват именно с колите на фирма ГРУП. Но на плещите на автотранспортната фирма тежат огромен брой дела. Те бяха и причината единственият кандидат-купувач, който се появи на първия търг за ГРУП, да се откаже от нея. Формален повод за тъжбата на купувача Груп интернешънъл ООД бе високата цена на предложените дялове (3.76 млрд. стари лева) и това, че не е бил уведомен за делата, които са заведени срещу ГРУП. Както и за запора, наложен върху основния актив на дружеството - 62 броя междуградски автобуса Мицубиши Маратон.


Създадената през 1992 г. фирма ГРУП ООД от Байрам Зеки, Таня Топалова и Виолета Соколова преминава в ръцете на БЗК на 17 юни 1994 година. Това става, след като двамата водещи съдружници - Байрам Зеки и Галя Топалова, доброволно прехвърлят всички свои капиталови дялове от дружеството на банката, за да погасят ползвани от нея, но необслужвани кредити. По това време мажоритарен собственик и мениджър на кредитната институция е Атанас Тилев, притежател и на фамилията фирми Дару.


За зла участ обаче третият съдружник в ГРУП - Виолета Соколова, собственик на 2% от капитала на превозвача, не е участвала в споменатата сделка дълг срещу собственост. А точно по силата на тази сделка автобусният превозвач е станал еднолична собственост на банката. Три години по-късно Виолета Соколова се сетила, че е потърпевша от действията на банката и на бившите си сътрудници, и е предприела дълъг съдебен маратон за признаване на правата й върху 2% от капитала на ГРУП ООД. А кой е крив и кой е прав в случая, съдът и до ден днешен не е решил, както личи от обявата на синдичката на БЗК за повторната продажба на автопревозвача.


Първият търг, който се проведе на 8 януари 1999 г., предизвика бурни скандали и ядни забележки и от двете страни на тръжната маса. Според синдичката наддаването е проведено в пълно съответствие със закона, независимо че се явява само един купувач - фирмата Груп интернешънъл ООД, който го и спечелва. След дълго увъртане обаче купувачът отказва да плати цената, на която се е съгласил да закупи ГРУП ЕООД. И никой не е оспорил факта, че въпросният купувач е загубил това свое право още след изтичането на петдневния срок, през който парите е трябвало да се внесат в БЗК.


По-скандалното е, че вместо да се зарадва на придобивката си, купувачът ненадейно завежда дело в СГС с искане да се анулира спечеленият от него самия търг. В заключението на исковата молба, която купувачът подава в Софийския градски съд, той има наглостта да настоява и за възмездяване на щетите, които бил понесъл от провала на сделката. А техният размер също е изчислен - той е договорената с банката цена за ГРУП от 3.67 млрд. лева.


Опитът на Груп Интернешънал ООД да преметне магистратите обаче пропада. Софийският градски съд отхвърля иска на дружеството и потвърждава правилността в действията на синдичката. Неразгадаем и до днес остава фактът, че фирмата-купувач е регистрирана 20 дни след обявяването на търга и един месец преди провеждането му. Така че висящ и до днес остава въпросът: откъде фирмата би могла да намери над 3 млрд. стари лева за толкова кратко време.


А за проведения на 9 ноември втори търг и за изхода от него синдичката е длъжна да даде обяснение не само пред съда, но и пред хилядите потърпевши от порочната политика на БЗК. Освен ако Стефанова не е поставена, за да заличи следите на окрадената банка.


(В.БАНКЕРЪ е готов да публикува всички мнения по фалита на БЗК, за които авторите им разполагат с автентични документи.)

Facebook logo
Бъдете с нас и във