Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Превозвачите ще поискат България да напусне ЕС

Българският транспортен бизнес се закани да инициира референдум за членството на България в Европейския съюз заради пакета "Мобилност". За тази възможност е информиран транспортният министър Ивайло Московски, обяви Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите.

"Ние отдавна с министър Московски сме уточнили всички предложения от българската страна и компромисните текстове, които бяха поискани от еврокомисаря по транспорта, са внесени от българското правителство в работните групи, на които се обсъждат възможни компромисни текстове. Но оттам насетне тези текстове не бяха възприети от Франция, Германия, Белгия и Холандия и ние сме притеснени, че въпреки всички компромиси, които правим, се отива в посока тези рестриктивни мерки да бъдат приети без оглед на мнението на голяма част от държавите в ЕС", обясни Арабаджиев пред БНР.

По думите му не е нормално да се търси подход, при който един бизнес да бъде изхвърлен чрез административни мерки.

Арабаджиев съобщи, че евродепутатът Ангел Джамбазки е инициирал действия за провеждане на протест в Брюксел.

Пакетът "Мобилност" ще бъде гласуван от Европейската комисия в 17.00 часа българско време.

Евродепутатът Андрей Новаков заяви, че от българска страна е направено всичко възможно. "Буквално всичко възможно, което можеше да се направи, е направено. Буквално с всеки един колега, включително и с тези, които са абсолютно непреклонни спрямо тяхната позиция, им е отделено достатъчно внимание. Единствената дума, която описва това, което се случва е ЕП е опълчение. Всичко се променя постоянно. Първоначално имахме пълната подкрепа на колегите от Централна Европа. Сега се наблюдава разколебаване. Имаме проблеми и с позицията на колегите от Италия, тъй като явно политическата нестабилност в страната им пречи да координират своите позиции", обясни Новаков. 

Той подчерта, че ако бъдат приети мерките, предложени от Еманюел Макрон, това ще бъде катастрофа за българския бизнес.

"Ако минем на вариант Б, това означава, че трябва да блокираме досието в Съвета, така че неговото прилагане да отнеме толкова време, че да изтече мандатът на Комисията", добави евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във