Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Превозвачите се подготвят за протест на 12 октомври

Национално сдружение "Случаен превоз" се подготвя за протест на 12 октомври заради несъгласието си с начина на разпределяне на 40 милиона лева държавни средства за подпомагане на автобусните превозвачи. Според сдружението девет големи фирми ще получат близо 80 на сто от общо 40 милиона лева. 132 предприятия са изключени от програмата, а 1340 малки предприятия ще кандидатстват само за 8 милиона лева. Оттам посочват, че прагът на подпомагане за големи предприятия също е далеч по-висок от допустимия според Европейската комисия - 3,5 милиона лева или 8 на сто от приходите за 2019-а.

Членовете на  "Случаен превоз" са предимно микро- и малки предприятия и според тях предложенията на министерството са несправедливи, тъй като не отговарят на картината на пазара.

Превозвачите изпратили писмо с исканията си до служебния премиер Стефан Янев. В него те заявяват, че в предложеното от транспортното министерство разпределение на средствата са допуснати и 11 общински предприятия за градски транспорт, три от които са големи. Според тях предприятията на бюджетна издръжка не би трябвало да се възползват от помощите за бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във