Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Претендентът за собствеността

Фирма "Емко+" е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, бивш служител на "Кинтекс" и дългогодишен играч на оръжейния пазар. С неговото име, както около всеки наш оръжеен търговец, са свързани маса скандали. Той самият обяви, че миналата година е бил отровен заедно със сина си с рядка отрова, от която е изпаднал в кома. Спасението му дошло благодарение на лекарите от Военномедицинска академия и лично от тогавашния директор на лечебното заведение и настоящ  министър на здравеопазването проф. Николай Петров. В публичното пространство тогава се носеше мълвата, че поетата от тях отрова е от арсенала на руските тайни служби, а причината - доставка на оръжие за Украйна...?!

В биографията на Гебрев присъства и един случай от 2001-ва, когато  митническата служба на САЩ задържа кораб с негова доставка от 30 млн. патрона за Никарагуа.

През 2006-а  пък избухна скандал с фирмата му в Македония покрай три български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма "Гоце Делчев". Оръжието е трябвало да замине от Македония през България за трета страна и да се озове в четвърта. Иначе по документи е било претопено в металургичния завод "Тито".

"Емко" изплува и покрай скандала "Терем", когато беше заловен незаконен износ на стока с двойна употреба за Сирия. След започналите проверки на службите за сигурност в завода в Търговище бяха открити пет 152-милиметрови самоходни гаубици. Първоначално се твърдеше, че са били подготвени за незаконен износ, но после бе "установено", че са оставени за ремонт от фирмата на Гебрев по редовен договор с военното министерство.

През 2014-а чрез Полша беше осъществена сделка за десетки хиляди неуправляеми ракети - безнадеждно стара конструкция - образец 1955 година. Парадоксът е, че се смята, че ракетите по руско-полско-българската доставка са отишли в ръцете на звена от… Свободната сирийска армия!

През 2012-а отново "Емко" беше единственият кандидат-купувач на ВМЗ-Сопот, но сделката се провали, а впоследствие държавата се отказа да приватизира потъналия в дългове завод.

Facebook logo
Бъдете с нас и във