Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Претакането" на имотите на КТБ върви успешно

Скандалите около "апартаментгейт" донякъде тушираха още една натоварена с взрив  информация - че бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов успяха да спечелят първия рунд  в съдебната си битка с  Министерството на финансите, която те подхванаха  заради отказа на ведомството да им предостави информация колко пари са събрани след приемането на закона "Пеевски",  свързан с  предизвикания фалит на Корпоративна търговска банка.

Мълчанието на финансовото министерство по темата едва ли е случайно, тъй като "успехите" в събираемостта, които уж щеше да  гарантира  приемането на този закон  са трудно забележими поне засега.

В същото време  продължават да валят сигнали  за различни врътки, чрез  които апетитни активи на дружества - длъжници на банката, тихо  преминават в ръцете на нови собственици. Сега стават известни  скандални факти и неоспорими доказателства, свързани с  тях, за  източването  на атрактивни имоти, които са били активи на  строително-инвестиционна компания "Евробилд 2003" ЕООД. Но са се озовали в собствеността на други дружества. Информацията за това е   предоставена  на синдиците на фалираната финансова институция, а също и  на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и на управителния съвет на БНБ.

Скандалът с подобни прехвърляния  на имотите не е от вчера. Той се разрази още  преди три години, когато стана ясно, че сградата на ул. "Граф Игнатиев" №10 в столицата, където се помещаваше централата на фалиралата Корпоративна търговска банка, е била извадена от масата на несъстоятелността й. Тогава за това посегателство алармира  неправителствената организация "Ние, гражданите", като изпрати  сигнал до финансовия министър Владислав Горанов, до шефа на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков и до главния прокурор Сотир Цацаров. Организацията настоя   да бъде възложена проверка на цяла поредица от сделки с активи на банката, свързани с обявяването в несъстоятелност на фирмата "Евробилд 2003" ЕООД.

На практика фирмата "Евробилд 2003", зад която стои основният свидетел на прокуратурата  Бисер Лазов, се оказа собственик на достолепната сграда,  закупена с кредит от Корпоративна търговска банка. В края на 2013-а фирмата е дължала 65 074 367 лв.  към  КТБ, сочат данните от кредитната  й история. При затварянето на банката  (на 20 юни 2014-а) дължимата сума е 83 809 752 лева. По данни на самата Корпоративна банка, обявена в несъстоятелност,  непогасените  задължения на дружеството към 16 февруари 2017-а

вече възлизат на 104 569 044.26 лева

"Евробилд 2003" ЕООД е строително-инвестиционна компания, създадена през 2003 г., и в активите й  по това време са вписани голямо  количество атрактивни имоти.  В края на ноември 2014 г. "Евробилд 2003" променя седалището си - от София в Кюстендил,  родния  град на Бисер Лазов, който представлява  едноличния  собственик  на капитала й (от 24 март 2015-а  - "Иновейшън Трейд" ЕАД. Преди това тя бе собственост на "Аквафинанс", чрез него на "Синектик", което от своя страна пък е притежавано от "Евробилд проект". Последното пък беше собственик на "Интегрирани пътни системи" АД).

От доклада на Временната парламентарна комисия, която се занимаваше с разнищването на връзките на фирмите, свързани с банката, стана ясно, че част от заемите, отпуснати от КТБ, са отишли за покупката на дялове от "Пътстрой Пътища" ЕООД (прехвърляне от ИПС на "Евробилд 2003"), за покупко-продажба на вземания с "Про лего" АД и "Синектик" ЕООД, за покупка на акции от "Евробилд София" ЕАД и "Лекс Пропъртис" АД  за закупуване на недвижими имоти, в това число на търгове на Частни съдебни изпълнители. В доклада на AlixPartners е посочен търг за имот, продаван заради заем от КТБ за 4.5 млн. лева.

Справка в Имотния регистър разкрива, че в годините преди фалита на КТБ дружеството активно е купувало имоти - и  не само на търг. Сред продавачите са "Атена Дивелопмънтс", "Ай Ти Ди Груп" (собственост на Иван Драшков), "Овид Ентърпрайсиз" (сега собственост на сирийски гражданин). Единият от заемите за 10.7 млн. евро е използван за закупуване на акции от "Омикрон" АД – строителна компания, която с парите погасява кредит към КТБ през 2013 година.

В постановлението на прокуратурата

за привличане като  обвиняем на  Цветан Василев е посочен заем от 10 млн. евро, който е отпуснат на 15 април 2014-а с цел "финансиране на "Сайга Консулт" ЕООД и обслужване (в случай на възникване на необходимост) на кредитните задължения към КТБ АД на дружествата "Ареском" ЕООД, "Консулт" АВ ЕООД, "Дунарит" АД, "Си Ди Мениджмънт" ЕООД, "Си Ди Дивелопмънтс" АД, "Корект Фарм" ЕООД, БГ "Корпорейшън" ЕООД, "Юлита 2002" АД, "Интегрирани пътни системи" АД, "Старозагорски териториален кадастър" ООД, "Глобал Агро Трейд" АД, "Сън Сити 03" АД, "Риъл Естейт Проджектс" ЕООД, "Корси Маунтин Рисорт"  АД и "Авионамс" АД".

Трябвало е заемите да бъдат обезпечени със залози на акции от двете компании и с ипотека за имоти в с. Самотино и на бул. "Цариградско шосе" №113. Преди това банката прехвърли сградата си на ул. "Граф Игнатиев" №10 на "Евробилд 2003" на цена 43 млн. лв., като за целта дружеството получи финансиране от ТЦ-ИМЕ, "АВ Консулт", "Рубин Индъстри", "Юлита 2002" и "Корект фарм". "Евробилд 2003"  е обявено в несъстоятелност с начална дата на задлъжнялостта - 30 ноември 2014-а.  Към 11 септември 2015 г. общо задълженията на длъжника към "Корпоративна търговска банка" АД по 11 договора за кредит възлизат на 92 270 хил. лева. Наложен е запор върху имуществото през февруари 2015 г., а по-късно е назначен временен синдик - Людмила Лозанова, заменена по-късно от Боривой Миланов.

Обявяването в несъстоятелност е по молба на “Дивал 59” от 17 декември 2014 г., към която се присъединяват КТБ и "Критие", а  още през януари 2015-а последното дружество представя доказателства, че "Евробилд" разпродава имуществото си на занижени цени.

В сегашния сигнал, за който споменахме в началото, изрично се посочват врътките с имущество между всички тези компании, които  обаче

на практика се контролират от защитения свидетел Лазов

В него се посочват няколко имота, които са били собственост на "Евробилд 2003", но са били прехвърлени на други фирми, които по един или друг начин са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Така например отново става дума за имота  на "София прес" (от 7509 кв. м)  плюс сградата на бул. "Цариградско шосе", който през 2013-а е бил купен от дружеството, но в края на 2014-а (след  затварянето на банката) е бил продаден на пернишкото дружество "Балкан Ерма" ЕООД за смешната сума от малко над 250 хил. лева. Ден по-късно този имот  е прехвърлен за същата сума на дружеството с ограничена отговорност "Бети-09", също със седалище Перник. През 2015-а  атрактивният имот  вече е  собственост на  "Астън оптимум" ЕООД. Компанията  е еднолично владение на Ивайло Йорданов Николов. Освен това  той  е изпълнителен директор на свързаното с Пеевски  дружество "Промишлено строителство холдинг". В добавка  -  и двете дружества са регистрирани на един и същ адрес - гр. София, ул. "Камен Андреев" 24.

Самият синдик Боривой Миланов  се опитва да оспори сделките заради смехотворните цени, на които са изповядани, в Окръжния съд в Кюстендил. Но  резултатът не е в негова полза.

И  синдиците  на банката също уж са подали искове в Софийския градски съд. На 20 април 2017-а е бил подаден иск, с който се настоява за обявяване на сделки на "Евробилд 2003" за недействителни по отношение на кредиторите й.  Вероятно той е бил заведен  по Закона за банкова несъстоятелност.

Но впоследствие по незнайни причини са оттеглили иска си. Значи ли това, че те не проявяват интерес  да си получат вземанията от този длъжник ?!?

Междувременно между  продадените активи фигурират  освен бившата сграда на "София прес" на бул. “Цариградско шосе”  също и други имоти, всички те придобити от "Балкан Ерма". За тези придобивания имаше сигнал от бившите директори на КТБ още в края на 2014 година. Да не говорим, че  сградата на  "Граф Игнатиев" №10, чиято  оценка е 40 млн. лв., беше ипотекирана в полза на "Ню Кооп Инвест" един месец преди началната дата на свръхзадлъжнялостта на банката. Върху  нея има възбрана за обезпечаване на публични вземания, освен това тя би подлежала на отнемане в полза на държавата. Въпреки това  на 31 октомври 2014-а "Евробилд 2003" учредява в полза на "Ню кооп инвест" ЕАД договорна ипотека върху сградата. Едноличен собственик на фирмата е "Еко пазари" ЕООД с управител и собственик  Лъчезар Ангелов Христов - син на близкия до Лазов Ангел  Христов, който в повечето случаи подписва договорите за продажба на имотите на "Евробилд 2003".

На човек може да му се завие свят от това "претакане" на фирми и имоти, но в крайна сметка очевидно това е и целта на тази активност. Да напомним още, че  преди три години от неправителствената организация "Ние, гражданите" предупреждаваха, че с бездействие синдиците на банката директно възпрепятстват възможността да бъде попълнена масата на несъстоятелността й  чрез отмяна на разпоредителните сделки с имущество за над 100 000 000 лв., извършени от "Евробилд 2003" непосредствено преди да започне  производството по несъстоятелност.

Въпреки подаваните сигнали  нито един контролен орган в държавата не реагира. Независимо от  широко огласените призиви на премиера Бойко  Борисов  да бъдат пресечени  всякакви действия, които биха ощетили държавата и данъкоплатците. Дали някой ще го направи днес  е въпрос с много въпросителни. И дали някой ще потърси отговорност за всички тези вреди точно от когото трябва ?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във