Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

„Престрелката“ за парите за земеделие не спира

Скандалът около парите за земеделие се разраства. Преди дни се появи информация, че 358. 1 млн. лв. са стопираните пари от европейските фондове за България. От тях по земеделските програми към 31 юли тази година са спрени 250. 4 млн. лева. Това ставало ясно от отчета на Министерството на финансите за състоянието на фискалния резерв. И след крилатата фраза на министъра на земеделието Десислава Танева, която посъветва земеделците да си траят за измамите с евросредствата „за да имаме усвояване”.  

Бившият министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков – Асен Василев, начерта доста мрачна картина, като каза, че на практика разполагаемите средства за земеделие били 9.78 млрд.лв., от които 9.2692 млрд. в БНБ. А със спрените от Европейския съюз пари общата сума към края на юли достигала 10.1389 млрд. лева.

Министър Тaнeвa обаче реагира светкавично на твърденията на  Василев: "Нямa нитo eдин eврoцeнт cпрян пo прoгрaмитe пo зeмeдeлиe. Нe caмo тoвa, ниe cмe в рeжим нa плaщaния, oт 16 oктoмври влизaмe нa дирeктни плaщaния 20/20 пo вcички мeрки. В нacтoящaтa 2020 г. e ocигурeн нaй-гoлeмият финaнcoв пaкeт зa пoдкрeпa нa зeмeдeлcкитe cтoпaни. Вcичкo върви бързo – и кaтo пoдaвaнe и oбрaбoтвaнe нa зaявлeния, и кaтo плaщaнe", категорична беше тя.

Танева каза също, че твърдe рaнo влязoхмe в прeдизбoрнa кaмпaния, а зa вcичкo, кoeтo ce прaви, cи имa прaвилa и фoрми нa oтчитaнe.

В унисон с думите й от Държавен фонд земеделие ежедневно заливат медиите с информация за изплащаните европейски милиони по различните програми за подпомагане на земеделието в страната. Преди празника (22 септември) от разплащателната агенция съобщиха, че Еврокомисията е възстановила на България близо 1 милиард евро. Нещо повече, от пресцентъра на ведомството уточниха, че комисията регулярно и в пълен размер възстановява сумите от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони към Държавен фонд „Земеделие”.

Хората на изпълнителния директор на фонда - Васил Грудев, пък твърдят, че през тази календарна година до момента размерът на възстановените субсидии е 997 935 367 евро. От тях 769 963 833 евро са върнати към ДФЗ по линия на директните плащания и селскостопанските пазарни механизми, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Последният транш бил от 3 септември и е в размер на 430 569 евро, заявяват от разплащателната агенция.

Общият размер на възстановените субсидии по Програмата за развитие на селските райони била 227 971 534 евро, като последният транш в размер на 82 292 382 евро е преведен на 18 август.  Средствата по тази програма идват от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Всъщност кой крив и кой прав, ще разберат земеделците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във