Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Преразглеждат директивата за комбиниран транспорт на стоки

Все повече нараства значението на комбинираните превози, с оглед осигуряване на по-екологичен, по-евтин и същевременно по-бърз превоз на товарите. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев при откриването на среща на високо ниво „Мултимодален транспорт за Европа“, която се проведе днес в София. Темата е част от приоритетите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Вече започнахме преразглеждането на Директивата за създаване на общи правила за комбиниран транспорт на стоки. Този нормативен документ е приет преди 25 години и не се прилага по един и същи начин в отделните държави членки, което не позволява да бъде разгърнат неговият потенциал и да се реализират превози с висока добавена стойност“, посочи Велик Занчев. Европейското законодателство в тази област има нужда от ревизия, за да послужи като инструмент за развитие на мултимодалните връзки между съществуващите транспортни системи и изграждането на нови в Европейския съюз. „Прилагането на директивата ще се отрази пряко на бизнеса в положителен аспект, насърчавайки използването на комбиниран превоз на стоки в рамките на Съюза“, каза още той.

Занчев посочи още, че е от съществено значение прехвърлянето на товарите от автомобилния към железопътен, вътрешно-воден и морски транспорт. С разтоварването на пътната инфраструктура, ще намалим значително негативния ефект на транспорта върху околната среда и ще гарантираме по-голяма сигурност за хората на пътя. „Създаването на благоприятни условия за развитие на мултимодалния транспорт и логистиката изисква изграждане на съвременни интермодални терминали на територията на пристанищата и в точките, в които се пресичат основните транспортни направления, тъй като те са най-важни от всяка логистична верига“, заяви той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във