Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

"Прераждането" на длъжниците в кредитори

Бургаските баталии на строители бегълци

Изобилие от "балони" все още се носи из икономическото ни пространство. Такива са  и градежите на бургаската  строителна компания "ГМ Строй" ООД, чиято "емблема" беше единственият небостъргач в  Бургас. Примамливите й обещания  замаяха главата на стотици наивници, а недовършените й начинания  бяха извадени на публична продан. През тази седмица синдикът на обявеното в несъстоятелност дружество Владимир Вакрилов се опита да попълни масата на несъстоятелността на потъналата в дългове фирма, като сложи на тезгяха 152  обекта в комплекса в бургаския квартал "Меден рудник". Става дума за  офиси, магазини, гаражи, апартаменти и ателиета.

Продажбата на тези имоти се извършва на основание на одобреното от съда решение на събранието на кредиторите на дружеството и на решенията на Бургаския окръжен съд за осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността. Със средствата от продажбата трябва да бъдат покрити макар и малка част от дълговете на фирмата към банки, подизпълнители по строителните дейности, Нац

ионалната агенция по приходите, ВиК Бургас, община Бургас, частни лица

 

осъдили компанията

 

и сдобили се вече с влезли в сила изпълнителни листове, както за покриването на ред други задължения.

Според одобрената оценка почти всички имоти ще се търгуват на цена от около 500 евро за квадратен метър.

Пред в. "БАНКЕРЪ"  синдикът Вакрилов каза, че на този етап интересът към продаваните имоти не е особено голям. До крайния срок за подаване на офертите (18 юни)  кандидатите са се броили на пръсти. В деня на продажбата реалните сделки бяха едва две. Частни лица са закупили две паркоместа на обща пстойносст 6450 лв., съобщи за "БАНКЕРЪ" Вакрилов.

Ако съдим по решението на бургаския съд отпреди три години, когато са започнали  делата за обявяване на несъстоятелността на строителната фирма, задълженията й  до лятото на 2015-а

 

надхвърлят 11 млн. лв.

 

Още преди три години стана ясно, че изглеждащата тогава стабилна  строителна компания "ГМ Строй" ООД се е превърнала  в пирамида. Над 100 семейства, които после протестираха с отворено писмо до всички отговорни в държавата институции,  бяха въвлечени в схемата й за продажби на зелено. В периода 2007-2010-а  дружеството шумно рекламираше изгодните кредити за продажба на имот - с ниска лихва, без такси и комисиони, чрез директна покупка  от строителя. Цените на имотите бяха без конкуренция и това изкуши множество  семейства, които се вързаха на красивите обещания. Създаденият специално за случая инициативен комитет на  "ужилените" от строителя обяви, че стотици хора са  сключили договори за предварителна покупко-продажба на недвижими имоти в сградите, станали известни като небостъргача и "Медпетрол 5"  (бел ред.- зад бензиностанцията на Shell в ж.к. Меден Рудник). В писмото хората разказаха, че когато са сключвали договорите си за покупката на недвижими имоти в двете сгради, управител на строителното дружество "ГМ Строй" е бил Георги Стоянов Иванов. През 2013-а

 

той прехвърлил дружеството на... баба си

 

(Дона Маринова Тодорова). Негов съдружник е Йордан Методиев Бенов, съобщиха още тогава от инициативния комитет на недоволните. До последно той се е разпореждал  като управител на строителната компания. Няколко месеца по-късно  бабата на Георги Иванов - Дона Тодорова, е заличена като собственик на строителното дружество и то е прехвърлено на трети лица. Тръгналите да си търсят правата установяват, че новите  чорбаджии на фирмата, притежаваща активи за  милиони,  стават 25-годишният (тогава) Петко Григоров Григоров и Николай Мушков, за когото в писмото си хората от инициативния комитет твърдят, че е... несебърски циганин.

Установява се още, че именно старите собственици на строителната компания, но вече в качеството си на физически лица,  се превръщат в най-крупните "кредитори" на фирмата, която са продали. Това става ясно от решението на Бургаския окръжен съд  от 1 юни 2015-а  за обявяването в несъстоятелност на дружеството с ограничена отговорност  "ГМ строй".  Към молбата на основния кредитор "Прокредит банк", която е поискала от магистратите строителната компания да бъде обявена в несъстоятелност заради два необслужвани кредита, по тяхно искане като кредитори са присъединени и тези лица. Георги Иванов е обявил пред съда, че е подписал... седем договора  за заем с бившото си вече дружество  в размер на 1 085 000 лева. Съдружникът му Бенов пък е представил девет подписани договора за кредитиране на фирмата на обща стойност 1 611 201.95 лева.

Точно тогава  на собствениците на имоти им става ясно, че се използва обявяването в  несъстоятелност, за да могат Иванов и Бенов да бъдат вписани като най-големите взискатели при продажбата на имуществото на фирмата. А хората, които са мислели, че са пълноправни собственици на имотите, са принудени да доказват, че това е така. Тогава стана ясно, че когато са плащали вноските си на "ГМ Строй", те не са получавали фактури с касови бележки, а... най-обикновени квитанции.

Освен че не са имали достъп до домовете си, за да разберат на какъв етап са завършени те, така и не могли да получат никакви отговори от новите собственици на фирмата. В същото време са били изненадани (чрез препоръчано писмо) със съобщение, че трябва да платят по 2690 лв. за присъединяване към ел.мрежата на  ЕВН. В него в ултимативен тон им бил наложен изключително кратък срок за плащане на поисканите суми със заплахата, че в противен случай губят  правата върху имотите си.

По това време в отвореното си писмо хората от  инициативния комитет  разказаха, че са направили  запитване до ЕВН по случая, и от хората от дружеството са ги  информирали, че електроразпределителното дружество изобщо не е започнало да работи по изграждането на трафопостовете и на двете сгради - на "Медпетрол 5" и  на "Небостъргача".

Хората са били изправени и пред друг  сериозен проблем -  на повечето от тях не са били издадени нотариални актове (за апартаментите в "Медпетрол 5") въпреки  многократните  уверения на строителя, че ще им бъде издаден такъв документ, но след като сградата  бъде вписана в кадастъра. Притеснението най-вече идваше от факта, че  парцелът, върху който е изграден комплексът, е бил заложен като обезпечение по кредит (с договорна ипотека от 25 февруари 2008-а) в полза на другия голям кредитор на строителната фирма - "Прокредит банк" (според документите в съда - на стойност  516 896. 41 евро).

 

Тук е моментът да припомним

 

че наред с тези, които са плащали жилищата си със собствени средства,  много от семействата са се  подлъгали от обещанията на фирмата да могат да ги изплащат като своеобразен кредит към нея. Шумните реклами, с които строителното дружество представяше своите лизингови схеми, са накарали много хора коректно да внасят вноските си, а сега да доказват, че с тях на практика са кредитирали дружеството, което само е предизвикало фалита си. От инициативния комитет бяха категорични, че този ход е  замислен изначално  и настояваха за  намесата на  икономическа полиция и на прокуратурата. Вече  не е ясно какъв е резултатът от тази "намеса", а  оттогава са минали вече три години.

Самият синдик на дружеството каза пред в. "БАНКЕРЪ", че неговата работа е да се опита чрез продажбите да събере максимално много средства, с които да попълни масата на несъстоятелността. Той поясни, че част от приходите от продажбата на тези имоти ще бъдат използвани  за довършване на проекта на "ГМ строй" за прословутия 30-етажен  небостъргач, който от десет години не може да получи АКТ 16.

Пред репортер на вестника синдикът  обясни, че тази сграда сега няма да бъде продавана, тъй като не е въведена в експлоатация и в сегашния й  вид трудно може да й бъде намерен купувач, макар и на силно занижени цени. Целта му е с парите от сегашните търгове  да бъде продължен  строежът й, за да  може да бъде продадена на реални цени. Това обаче може да се случи, ако бъдат платени 90 хил. лв. към EVN, за да бъде построен трафопостът. Близо 58 хил. лв. вече са били събрани от собствениците на жилища, но част  от хората  все още не са дали исканата сума и поради това проектът все още е спрян. А изграждането на трафопост и захранването на сградата  с ток са  основни  изисквания, за да може сградата да бъде въведена в експлоатация (и да получи  необходимия АКТ 16).

Синдикът  Вакрилов е обнадежден и от това, че паркингът пред сградата  и необходимата подпорна  стена, които  са задължителни, за да може тя да получи окончателните парафи за  въвеждане в експлоатация, ще бъдат построени от община Бургас. Той ни увери, че средствата за това са били предвидени в инвестиционната програма на кметството. За този ангажимент  се заговори още в началото на годината, когато стана ясно, че бургаското кметство ще инвестира средства в изграждането на тези съоръжения. Досега  пречката за започването на строежа беше чисто административна. Хората на кмета Димитър Николов  обаче са стигнали до извода, че бургаската администрация сама трябва да се заеме с изграждането на стената, тъй като тя вече е започнала да се свлича и това може да създаде огромни проблеми и за съседните сгради. Друг е въпросът - не трябва ли да се потърси отговорност за  това реално извиване на ръце за сметка на   общината и на данъкоплатците?!  И да бъде зададен въпросът: кой "умник" е подписал разрешението за строеж на база на т. нар. обвързващ проект, при който общината е длъжна да осигури  паркоместата на инак частната сграда?

Докога  ще се събират парите и колко ще бъдат преоценени  имотите  може  само да се гадае. Едно е ясно почти несъмнено - на следващия търг  цената им ще падне с поне 20 на сто.

А Националната агенция по приходите  ще има да чака още дълго да получи поне минимална част от дължимите й 763 366.94 лева! Тя е вписана в списъка на кредиторите  последна, под  №8, за разлика от бившите собственици на фирмата...?! Очевидно за пореден път ще се разиграе типичният за съвременна България сценарий:  умишлена несъстоятелност, после едни пият, но други плащат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във