Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕПЪНИКАМЪНИТЕ ПРЕД ТУРИЗМА НЕ СПИРАТ АМБИЦИИТЕ

Зимният туристически сезон приключва доста категорично тези дни с неочаквани жеги. Ръстът на приходите спрямо миналата година е 12%, а на туристите 10 на сто. Около 100 млн. евро са похарчили чужденците у нас през тази зима, сочат данните на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Независимо от това посетителите на зимните ни курорти неизменно съобщават в анкетите, че не са особено доволни от предоставените им услуги. Председателят на ДАТ Анелия Крушкова обяви наскоро, че имало много оплаквания от руски туристи. Основните поводи за недоволство били презастрояването на курортите ни, високите цени за храна и най-вече дългите опашки по ски пистите.
И тъй като вече сме на прага на летния сезон - въпросът е дали това няма да се повтори и по Черноморието. На почти всички изложения чуждестранни туроператори не пропускат да подчертаят притесненията си, че всяка година плажовете ни намаляват за сметка на хотелите и ваканционните селища. Според тях прекомерното застрояване и сбърканата ни стратегия са превърнали курортите ни в обикновени жилищни комплекси. Определенията са дори и по-крайни - че сме превърнали крайбрежието си в огромна бетонна спалня. По последни данни броят на леглата у нас е достигнал 900 хиляди, но бодро крачим към милионния дюшек. Това обаче може да се окаже фатално за нашия туризъм. Според Крушкова самата бройка не била притеснителна, проблемът бил в това, че те са изцяло съсредоточени в определени райони. Въпреки тези оценки на специалистите от бранша, строежите продължават. В стремежа си да разреши проблема Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна проверки още през месец февруари. След обиколката на инспекторите по морските ни курорти се оказа, че незаконно строителство има на 129 плажа - 83 по Северното Черноморие и 46 по Южното. Бяха съставени 193 акта и се вдигна пушилка, че всичко ще бъде съборено. Засега обаче въпросът с разчистването е малко поотложен. ДНСК съобщи, че най-честите нарушения са, че се строи малко повече от разрешеното. Истината е, че всеки строителен предприемач знае много добре как да скрие малкото височини и квадратури. Но странното е, че хората от контролното ведомство още не са изучили хватките.
Руските туроператори също не спестиха критики. Според тях пък у нас липсвали странични занимания и атракции. Братушките смятат, че за да се развива туризмът ни, трябва да се предлага нещо повече от стандартния пакет, включващ легло и храна. Анализите им показват, че все повече руснаци предпочитат балнеолечението, спа процедурите, които горе-долу сме осигурили, но категорично смятат, че липсват атракции за всички възрасти. Повечето от руснаците не биха оспорвали цените, стига да останат доволни, смятат техните туроператори. Независимо от критичността в изказванията им прогнозите за летния сезон все пак са обещаващи, смятат от ДАТ. След фурора, който България направи на поредицата международни изложения, и атрактивните реклами, излъчвани по CNN, ведомството прогнозира значително увеличение на туристите в летните ни курорти и тази година. По предварителни данни то ще бъде между 3 и 5%, главно посетители от съседките ни Румъния и Гърция. Повечето хотелиери обаче едва ли ще усетят това нарастване именно поради голямото предлагане на легла, прогнозира заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него в туристическия бранш предстои ново преструктуриране, при което по-опитните хотелиери ще съумеят да предложат своите туристически продукти на атрактивни цени, но всички останали, най-вече поради липса на опит, ще останат с празни стаи. Изследванията на специалистите показват, че са се очертали отчетливо две групи собственици - специалистите, които разбират от туризъм, и тези, които просто са решили, че разбират. Другият голям проблем за нашия туризъм си остава инфраструктурата. През март заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Димчо Михалевски връчи договорите по проект Подпомагане развитието на регионалния туризъм чрез подобряване на свързаната с него инфраструктура. Парите са осигурени по програма ФАР - Финансов меморандум 2005, и се очаква проектите по него да бъдат приключени до края на годината. Непосредствено след като регионалното министерство гордо отчете това си постижение, част от парите бяха спрени. Михалевски подаде оставка, като заяви, че не поема вина за това. Засега той ще продължава да изпълнява функциите си, докато не бъде назначен негов заместник.
И докато стратегията за туризма все още се доизкусурява, туристите вече идват. Първата група желаещи да почиват на българското Черноморие кацнаха на варненското летище още в края на март. По традиция те бяха посрещнати с хляб и сол . Две седмици по-късно и летище Бургас приветства първата си група туристи за сезона. След великденските празници обаче сезонът ще бъде открит официално - на 9 май в курортното селище Св.св. Константин и Елена. Изборът на комплекса не е случаен, обявиха от ДАТ. Точно тогава курортът ще празнува 100-годишната си история.
В момента е в ход и подготовката по организацията на Международната туристическа борса Културен туризъм (16-18 април) в град Велико Търново. Организатори на форума са община Велико Търново,Общинска агенция по туризъм Царевград Търнов, Държавната агенция по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това е най-мащабното изложение за специализиран туризъм с международно участие у нас.Участниците в него ще имат възможността да представят своя продукт от областта на културно-познавателния туризъм. В рамките на борсата се предвиждат посещения до различни обекти, които представляват туристически интерес,спектакли и атракции. Изненадата за посетителите на старата столица ще бъде организирането на авиотурове над града. Цената на полета ще бъде между 120 и 150 евро, а полетите ще бъдат изпълнявани от компанията Олимпия Еър. Един от най-впечатляващите исторически обекти на Велико Търново - Царевец, през изминалата година е бил посетен от около 380 хил. туристи. Кметът на града Румен Рашев не скри амбицията си тази година бройката да достигне милион. По време на борсата ДАТ ще връчи и специална награда за Принос в превръщането на културно-историческото наследство в България в туристическа дестинация. Тя ще бъде копие на медальон,открит на хълма Трапезица, изработен от злато и червен емайл. Друго събитие, което ще се проведе в рамките на борсата, е филмовият фестивал, който тази година ще бъде под мотото На източния бряг на Европа.
С други думи, препъникамъните в развитието на туризма са много, но амбициите не се изчерпват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във