Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕПРОДАВАТ БТК САМО 18 МЕСЕЦА СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯТА Й

Милиардерът
Тор Бьорголфсон влиза на българския пазар през 1999 г., когато по покана на Дойче Банк приватизира три фармацевтични завода - Фармация - Дупница, Трояфарм и Антибиотик - Разград, под търговската марка Балканфарма. Това стана чрез компанията му Фармако, която от миналата година се преименува на Актавис. В Актавис груп, която наскоро бе обявена за четвъртата по големина в света компания за производство на лекарства, делът на Бьорголфсон е 31 процента. Преди няколко месеца Актавис България придоби един от най-големите български дистрибутори на лекарства - Хигия. Чрез дъщерно дружество на Исландската национална банка (Landsbanki Islands), в която Бьорголфсон държи 45,8%, преди месец той закупи 10% от Елана фонд за земеделска земя.
Исландецът кандидатства и за покупката на 34% от СИБАНК. На 22 ноември Комисията за защита на конкуренцията даде благословията си на Бьорголфсон да стане най-големия акционер в банката. Сделката по закупуването на 34% от акциите й обаче може да бъде осъществена само след като БНБ разреши. В момента експертите от управление Банков надзор разглеждат предоставените от Бьорголфсон документи за финансовото състояние на фирмите му и по-точно на фонда Новатор файнънс България, както и произхода на неговия капитал. Ако Централната банка позволи на Бьорголфсон да закупи 34% от акциите на СИБАНК, това ще стане по предварително договорена с нейното ръководство схема. Тя предвижда първоначално фирмата на исландския милионер да закупи 15% от акциите на банката, а останалите 19% да придобие, като участва в увеличението на нейния капитал от 64 млн. на 100 млн. лева.
Чрез компанията си Новатор Бьорголфсон притежава също 10% от финландския телеком Елиса, 40% от чешкия мобилен оператор Т-мобайл, има инвестиции и в полския Нетия Мобайл, както и в гръцкия телеком Фортнет.
През март. тази година списание Форбс оцени личното богатство на Бьорголфсон на около 1.4 млрд. долара в края на миналата година.

Година и половина след приватизацията на Българската телекомуникационна компания (БТК), купувачите й препродават закупените акции в националния телеком. Купувач е исландският милиардер Тор Бьорголфсон, който вече е отправил покана за изкупуване на БТК и на дъщерната й компания Вивател (собственик на третия GSM-оператор) чрез инвестиционното си дружество Новатор Телеком България, съобщи в четвъртък компанията. Ако съответните регулаторни органи в България разрешат сделката, която вече е принципно договорена между Адвент и Новатор, собственикът на исландската компания Бьорголфсон ще притежава 65% от БТК и 100% от Вивател. Освен този дял в БТК Бьорголфсон е закупил акции на БТК и чрез Българската фондова борса, като инвестиционен посредник в сделката беше СИБанк, се твърди в официалното съобщение на телекома. Не се уточнява обаче какъв е пакетът, закупен от исландския милиардер на фондовото тържище. Запознати припомнят, че СИБанк придоби по този начин 25.5% от акциите на БТК. От финансовата институция тогава уточниха, че покупките са били за 10 нейни клиенти.
Сделката на Бьорголфсон с Вива Венчърс обаче не може да бъде осъществена преди 11 юни 2007 г., когато изтича забранителният тригодишен срок за промяната на собствеността на телекома след приватизацията, припомниха пред репортер на в. БАНКЕРЪ експерти, запознати с договора за продажбата. Те допълниха, че за да се осъществи тази сделка е необходимо одобрението на Комисията за регулиране на съобщенията и на Комисията за защита на конкуренцията.
Силно вярвам в БТК и в българските телекомуникации, заявява по повод споразумението с Адвент самият Тор Бьорголфсон, цитиран в прессъобщението на Новатор Телеком България. С нашите способни служители, водени от изпълнителния директор Денис Уолах, ние стигнахме далеч за сравнително кратко време. Убеден съм, че БТК и Вивател ще играят жизненоважна роля на конкурентното развитие на телекомите в България сега и в бъдеще, допълва исландският милиардер. По думите му той прави значителни инвестиции в България повече от шест години и вече се чувства свой в българската бизнес общност.
Нямаше съмнение, че американският инвестиционен фонд Адвент закупи БТК, за да го препродаде после с печалба още преди сделката. Някои хора в професионалните среди твърдят, че зад австрийското дъщерно дружество на фонда Вива Венчърс, което бе купувач на телекома, реално стоят принц Кирил и бизнесменът Спас Русев. С това те обясняват и продажбата на БТК на цена, сравнима с годишната й печалба. Някакви знаци се съзират и във факта, че след загубата на парламентарните избори гласът на Симеон Сакскобургготски - Димитър Цонев, стана говорител на телекома. За Гергана Сърбова пък, бивш шеф на Комисията за регулиране на съобщенията, специално бе създадена нова началническа длъжност - административен директор, и то веднага след като напусна регулаторния орган.
До момента никое от тези твърдения не бе потвърдено, а според някои брокери, работещи в Лондонското сити, най-вероятно истината никога няма да излезе наяве. Те обаче насочват вниманието към чисто финансовите факти. През лятото на 2004 г. Адвент купи 65% от акциите на БТК само срещу 230 млн. евро. Броени месеци след това бе продаден и остатъчният държавен дял от 35 процента. Сега капитализацията на телекома по различни оценки е между 800 млн. и 1 млрд. евро. А представеният на Софийската фондова борса отчет на компанията показва, че само за деветмесечието на тази година чистата печалба на БТК е 177 млн. лева. Тези числа навеждат специалистите на мисълта, че 18 месеца след приватизацията му националният телеком може да бъде продаден поне четири пъти по-скъпо.
Подобна сделка впрочем е напълно обичайна в света на големите капитали. Но не и когато става въпрос за препродажба на национален телеком, който освен инфраструктурен монопол на фиксираните телефони държи връзките на държавната администрация, на полицията и армията. Затова България ще остане в историята на телекомуникациите като страната, превърнала продажбата на националната си далекосъобщителна инфраструктура в спекулативна сделка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във