Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Преобразяват центъра на София

Преобразяване на центъра на София в района на църквата "Св. Седмочисленици" и площад "Славейков" предвиждат плановете на Софийска община. Другата промяна, която се предвижда, е първо да се развива инфраструктурата, а след това да започва строежът на големи бизнес и търговски проекти, както и много високи сгради, заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред БНТ.

"Тази година стартира  ремонта на "Граф Игнатиев" и в последствие ще продължи с "Шишман", "6 септември" и ул. "Солунска". Подземната инфраструктура на "Граф Игнатиев" е от 1901-1911 г. и със смяната на настилките ще бъде подменена и тя. Ремонтът ще е сложен и ще продължи до края на тази година, за бъде изцяло завършена", обясни Здравков.

През 2018 ще продължат с напречните улици, както и с района около "Александър Невски" и градинката "Кристал".

Главният архитект е възложил подготовката на проекти за фасадите на прилежащите сгради, за да има цялостно решение за фасадното оформление след ремонта. Ще бъде подменено и градското обзавеждане - улично осветление, лампи, кошчетата за боклук.

Проектите за преобразяване на площад "Славейков" и премахване на сергиите за книги и предлагането им само в определени дни на седмицата и на определени места предизвика недоволството на продавачите и подписка за оставянето им на площада - традицията е от 25 години.

На книжарите е бил предложено място при Народния театър, но пък от театъра са възразили. Все още се търсят варианти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във