Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕОБРАЗЯВАНЕТО НА СОНАЕ

Докато европейските телекомуникационни компании се дебнат една друга, обзети от поредния порив за консолидация, бе само въпрос на време някой да се заинтересува и от бившия португалски държавен монополист Португал телеком (Portugal Telecom). Малцина обаче са очаквали да се появи кандидат-купувач от самата Португалия, където дори най-големите фирми рядко успяват да привлекат вниманието на глобалните финансови пазари.
Предложението на групировката Сонае (Sonae) учуди анализаторите не само заради готовността й да плати 10.7 млрд. евро за четири пъти по-големия от нея телеком. Най-солидната, отправяна някога от португалска компания оферта, беше възприета и като смела крачка, способна да преобрази тотално Сонае. Чрез сделката купувачът има шанс да се пренасочи от дървообработването и производството на ламперии към една динамична индустрия, която никога преди не е била от първостепенно значение за него.
Основана през 1959 г. в Маиа, Португалия, Сонае започна да се подготвя за тази трансформация миналата година. Тя предприе няколко хода, за да събере пари за евентуалната оферта. Малцина възприеха отделянето на поделението й Сонае индустриа (Sonae Industria), което се занимаваше с традиционния бизнес с дървен материал, като знак, че групировката смята да се отдалечи от основната си дейност. В същото време компанията продължи да се занимава с недвижими имоти и да управлява вериги супермаркети и търговски центрове.
Въпреки че вече притежаваше няколко дружества в телекомуникациите, сред които и третият най-голям португалски оператор Оптимус (Optimus), ограниченият опит в този бранш изключваше Сонае от списъка на логичните кандидати за придобиването на Португал телеком с нейните 40 млн. клиенти, 30 000 служители и доминираща позиция на вътрешния пазар. Но при евентуално обединяване на двата мобилни оператора новото дружество ще контролира 65% от местния пазар на мобилни телефонни услуги, оставяйки поделението на Водафон като единствен значим конкурент.
Критици на сделката твърдят, че тя ще доведе до безпрецедентно ниво на концентрация в Европа и смятат, че португалските регулаторни органи трябва да направят необходимите проверки. Независимо от крайното решение обаче, перспективите за растеж на португалския пазар на мобилни услуги реално са много по-малки, отколкото изглеждат. Проникването на мобилни телефонни услуги в Португалия вече надхвърля 100%, което е приблизително три пъти над нивото на фиксираните линии. Този факт поставя страната сред най-наситените пазари на мобилни услуги в света. Равнища от над 100% се срещат все по-често в Европа, тъй като все повече хора се сдобиват с втори и дори трети мобилен телефон.
Всъщност не евентуален ръст на продажбите е причината за интереса на Сонае, която в Португалия си е изградила репутация на компания, способна да открива и преследва привлекателни възможности за бизнес. Основното предимство в тази сделка е шансът да се създаде стойност чрез съкращаване на разходите и избягване на таксите, които Сонае трябва да плаща, за да ползва мрежите на Португал телеком. Представителите на Сонае се оплакват, че бившият монополист доминира нечестно на вътрешния пазар и завишава изкуствено цените за достъп до мрежите си. Така че осигуряването на неограничен достъп до кабелните и ИНТЕРНЕТ-мрежите му е още едно преимущество за купувача. Португалия изостава от останалите европейски държави в използването на компютри и ИНТЕРНЕТ. Само една трета от населението й има редовен достъп до световната мрежа, а по-малко от половината домакинства разполагат с персонални компютри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във