Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът заминава за Азербайджан, ще договаря още количества газ

Премиерът в оставка Кирил Петков ще бъде на посещение в столицата на Азербайджан - Баку, на 21 и 22 юли. В рамките на визитата си той ще проведе среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на разговорите, в които ще участват и енергийните министри на двете държави, ще е сътрудничеството в областта на енергетиката и възможностите за допълнителни доставки на азерски газ за България, извън тези, които вече са договорени във връзка с новия интерконектор Гърция-България. Строителството на междусистемната газова връзка приключи само за шест месеца след повече от десетилетие от началото на проекта, изтъкват от кабинета.

България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. За страната ни Азербайджан е важен партньор в постигането на реална диверсификация на енергийните доставки, е позицията на българския министър-председател Кирил Петков. Приоритет на правителството е подобряването на регионалната енергийна свързаност и енергийна сигурност на България и Европа.

Освен двустранната среща между премиера Петков и президента Алиев, програмата на визитата в Баку предвижда още разширена среща между делегациите от двете страни, както и работна вечеря за българската делегация, давана от президент Алиев в дома му.

Ще се проведе също работна среща на министър-председателя Кирил Петков с представители на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата и с председателя на парламентарната група за приятелство между двете държави.

Facebook logo
Бъдете с нас и във