Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът свиква Съвета по сигурността заради Украйна

Премиерът Кирил Петков свиква Съвета по сигурността. Заседанието е насрочено за 25 януари от 16:30 ч. Участниците ще обсъдят напрежението около Украйна и плановете на съюзниците в НАТО да укрепят източния фланг на Алианса. 

Съветът по сигурността е на пряко подчинение на министър-председателя. Неговата основна задача е да анализира състоянието на системата за защита на националната сигурност. 

По-рано днес стана ясно, че съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа. Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България. Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране. САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.

От партия ГЕРБ поискаха свикването на извънредно заседание на парламента по темата с напрежението с Украйна. От чуждите медии научаваме как в България идват войски и бойни самолети на НАТО заради напрежението около Украйна, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него управляващите давали разнопосочни сигнали по темата. Борисов изброи последните новини за това коя западна държава каква техника, войски и кораби праща и къде и попита защо научаваме това отвън.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във