Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът ще поиска оставката на Стефан Янев

Премиерът Кирил Петков ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. На извънредно заседание на правителството днес следобед (28 февруари) той ще предложи оставката да бъде гласувана във вторник на извънредно заседание на Народното събрание. 

На брифинг в Министерския съвет Кирил Петков изтъкна, че е работил успешно с Янев в първия служебен кабинет. "Подкрепям и в момента политиката за инвестиции и разкривани на всички дефицити в българската армия. Защо днешната оставка ще бъде поискана? Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър няма право да казва, че неговото оставане е функция на стабилността на това правителство. Това правителство няма да гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Второ: мой военен министър не може да използва думата "операция", вместо "война", когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити. Войници, които са на възраст, по-малка от възрастта на моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна. Когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата, защото се страхуваха, че техните домове ще бъдат взривени", заяви премиерът. 

Според Петков, когато се говори за българския интерес, той не е да сведем глава. "Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим. Българският интерес е този, когато използваме гласа на българското правителство остро да осъжда политики и действия дори на великите сили. Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас - тази война трябва да спре", категоричен е министър-председателят. Той отбеляза още, че за първи път в историята на ЕС всички са толкова единни и за първи път се говори на един глас, което най-голям гарант за сигурността на България. "Русия трябва да знае, че всички сме единни. Ако всяка държава в ЕС започне да прави нейната външна политика във Фейсбук, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява", допълни той.

В неделя вечерта министърът на отбраната написа във Фейсбук, че няма да подаде оставка. "Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред”, отбеляза той в социалната мрежа. По думите му атаката към него има за цел да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, "който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там".

В последните дни министър Янев бе атакуван от представители на "Демократична България" заради това, че използва думата "военна операция", вместо "война" и по този начин използва риториката на Русия, а позицията му срещу действията на руския президент Владимир Путин не е достатъчно категорична. БСП и "Има такъв народ" обявиха, че не са обсъждали оставката на Янев, а преди дни Петков заяви, че това в момента не е тема, която стои на дневен ред.

На днешното извънредно заседание на Министерския съвет ще бъде обсъден и въпросът и как да стане успешното извозване на 140 българи от Киев. Имаме прозорец, който трябва да използваме, уточни премиерът. Следващата точка, която ще бъде подложена на обсъждане е ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. "Това може да е опит за сплашване, но не може да бъде игнориран", подчерта още Кирил Петков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във