Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът: Нямаме магическа пръчка за цената на газа

Нямаме магическа пръчка за цената на газа. Ситуацията с войната вдигна цената на газа до тези нива. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след участието си в годишната среща на бизнеса. Всички се надяваме, че ако ескалацията не продължи с тези темпове, цените могат да се нормализират поне малко", добави той.

"Вижте какво се случва на световния пазар – цени от рода на 5, 10, 15 и 20 евро на мегаватчас. Вчера цената беше 114 евро. Нямаме български газ, можем само да купуваме. Това, че сме се отказали от големи количества евтин газ от Азербайджан, е грешка, която сме направили и никой няма да ни прости. Единственото, което можем да направим, е да следим ситуацията и да купуваме газ, когато имаме по-ниски нива на борсовите цени", посочи премиерът. И допълни, че държавата ще продължи да полага усилия увеличените цени да не се отразят толкова негативно на бизнеса и домакинствата. 

Министър-председателят съобщи, че през настоящата седмица ще инспектира и строежа на интерконектора с Гърция и уточни, че с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис всяка седмица си препращат информация за напредването на проекта. "Надявам се, че до края на юни този проект ще бъде завършен. Това е огромен приоритет за България и аз съм го взел на ръчно управление", изтъкна Петков.

Според премиера причината от ГЕРБ-СДС да поискат оставката на правителството и да разкритикуват работата му по време на криза са разследванията срещу корупцията. "Ако съм на тяхно място, също бих се надявал, защото разследванията за корупция, които правим и с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, ще бъдат насочени срещу всички корумпирани. А аз съм сигурен - и сред голяма част от техните членове“, каза Петков. Той потвърди, че темата за корупцията е била сред обсъжданите и в телефонния му разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във