Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът на Гърция обяви приватизация в газовия, петролния сектор и на международното летище в Атина

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че ще бъдат обявени процедури за приватизация на Държавната газова компания (DEPA), петролната компания "Грийк петролиъм" (Greek Petroleum) и дела от 30% в международно летище в Атина, който е собственост на държавата. Това съобщават световните агенции, цитирайки програмната реч на министър-председателя на южната ни съседка по време на 84-я Международен панаир в Солун.
По думите му с цел ускоряване на икономическия растеж на Гърция ще бъдат деблокирани инвестиции, които отдавна се бавят заради бюрокрация и безразличието на политиците.
Започнат е процес на реформа в Държавната енергийна корпорация (DEI), върху която лежат огромни дългове.
Сред мерките, които премиерът Мицотакис обяви са и планове за намаляване на някои данъци за гражданите и компаниите. Ставката на подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9%, като се запазва досегашното ниво на необлагаем данъчен минимум.
Заедно с това данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24%, а върху дивидентите - от 10 до 5 процента. Данъкът за новите селскостопански предприятия се свива до 10%, а в парламента възможно най-скоро ще бъде внесен нов закон за селскостопанските кооперативи.
Премиерът обяви още, че за три години се отменя плащането на ДДС за построяване на нови сгради, като се предвижда намаление от 40% в стойността на ремонта или модернизацията на зданията.
Амбициозният план на правителството предвижда през 2020 г. за всяко новородено дете да се плаща субсидия от 2000 евро, с изключение на семействата, които попадат в категорията с много високи доходи. Детските стоки, каските за мотористи и детските столчета ще се облагат с по-ниска ставка на ДДС от 13%, подчерта Мицотакис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във