Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът: Корупцията отблъсква инвестициите, но това ще се промени

Високите нива на корупция и лошата инфраструктура са сред основните причини за ниския размер на чуждестранните инвестиции в страната, заяви премиерът Кирил Петков по време на участието си в парламентарния контрол, в който даде информация за цялостната политика на правителството в тази сфера.

Последните предварителни данни на БНБ показват, че потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции от януари до октомври 2021 г. остава положителен, но намалява рязко на годишна база. Те са в размер на 1.144 млрд. евро, което е с 1.178 млрд. евро по-малко спрямо същия период на миналата година. Така обемът на вложенията се свива с 50.7% на годишна база.

"С нашата политика за нулева корупция ще се види директният резултат. България има най-ниските данъци в ЕС, част е от най-големия пазар на света, има добра фискална позиция и ниско ниво на заеми. Трябва да привличаме огромно ниво на инвестиции, но не ги привличаме. Много ниски са нивата, даже за последните 10 години са прекалено ниски'', обясни премиерът Петков в парламента.

По думите му през 2020 г. у нас е нямало нито едно писмо с намерение за директни инвестиции от търговските представители, но това вече се е променило и такива писма са започнали да пристигат. Кирил Петков даде за пример предстоящия строеж на завод за електромобили в Ловеч, където се очаква да бъдат отворени около хиляда работни места.

През декември от община Ловеч бе съобщено, че първата копка на новия завод за електромобили Next.e.Go Bulgaria се очаква да стане през март 2022 г., ако документите за това бъдат готови. Меморандум за осъществяване на инвестицията предвижда изплащане на 34 млн. евро субсидии при достигане на определени цели – излизането на първия автомобил от предприятието, при 10 хил. произведени и продадени автомобила и при 20 хил. автомобила.

Реално около завода ще бъде новата индустриална зона "Балкан" и надеждите са, че тя ще е в топ пет на новите индустриални зони в България. 

Германската фирма Next.e.Go съществува от 2015 година, като догодина се очаква нейните акции да имат първично публично предлагане (IPO) в САЩ.

Преди месец по-слабият приток на чуждестранни инвестиции бе коментиран от посланика на САЩ Херо Мустафа. Според нея за да може България да привлича чужди инвестиции, държавата трябва да инвестира в добро управление. „Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция“, подчерта дипломатът.

Чуждестранните инвеститори остават загрижени за върховенството на закона в България. Наред с ендемичната корупция, инвеститорите цитират и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, включително трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени, спорадични опити за прекратяване на дългосрочни договори с държавата и неефективна съдебна система, бе посочено в последния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във