Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът Борисов заминава на посещение в Северна Македония

Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов ще ръководят съвместното заседание на българското и македонското правителство в Струмица

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Северна Македония. В Струмица, родният град на премиера Зоран Заев, ще има съвместно заседание на българското и македонското правителство. След него ща бъдат подписани спогодби за намаляване цената на роуминга, за изграждане на нова газова връзка и за обща енергийна борса.

В Скопие Борисов и колегата му Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и за честване на събития и личности от общата ни история - Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

Договорът между България и Република Северна Македония беше подписан през 2017 г., с което се даде тласък на устойчивото изграждане на приятелските и добросъседските отношения. Документът е основа за засилването на сътрудничеството, за разширяването на транспортните връзки и комуникации, за улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Бойко Борисов и Зоран Заев ще проведат двустранна среща, на която ще обсъдят напредъка на партньорството в двустранен и многостранен план. Двамата премиери ще участват в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие. Борисов ще проведе среща и с президента Стево Пендаровски. 

Търговско-икономическите, както и политическите, отношетия между България и Северна Македония обаче са на приливи и отливи. От 2013 г. се наблюдава плавен ръст на стокообмена, като в последните две години дори прехвърли 700 млн. евро. Добрата новна е, че търговското салдо остава положително за България.

Данните за миналата година, сравнени със същия период на 2017 г. отчитат ръст в стокообмена от 1%, като фирми от двете страни са си обменили стоки за 742.8 млн. евро. Расте и износът към съседната страна с 3.6%, но се отбелязва спад във вноса (с 2.1%). 

Износът от Република Северна Македония, не само към България, е основно от стоки с ниска степен на обработка - суровини (руди и концентрати на цветни метали - цинк,  олово и мед), металургични изделия - валцувани продукти от желязо и стомана, вино, селскостопански продукти, метални отпадъци (скрап), материали за строителството.

Структурата на българския износ за Република Северна Македония през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка и полуфабрикатите. А това показва наличието на утвърдени пропорции и известно "циментиране" на тези съотношения. В стойностно отношение най-голям е износът на електроенергия, на нефтени масла и масла от битуминозни минерали, на други нефтопродукти, черни метали и чугун, слънчогледово, шафраново или памучно масло и техните фракции.

При вноса от Северна Македония в България най-голям е делът на оловните, медните и цинкови руди и концентрати - почти 50%, плосковалцувани черни метали, метални и пластмасови тръби, жици и кабели.

Перспективни стоки за износ за Северна Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработване, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли). Стабилни по отношение на износа остават електроенергията и нефтените продукти.

В областта на двустранните инвестиции прави впечатление по-голямата активност на българските инвеститори в Република Северна Македония, в сравнение с тази на македонските фирми в България. Сравнително добра активност на инвеститорите от Република Северна Македония се отчита в секторите селско, ловно и горско стопанство, където те са на второ място (след Австрия - 4%) с дял от 2,1% от общия размер на инвестициите в тези сектори.

Сред българските инвестиции в Северна Македония са придобиването на "Статер Банк" от "Централна кооперативна банка” АД и сливането й с "ЦКБ" АД - Скопие, покупката на най-голямата агенция за охрана от "СОТ 161" - Агенция за охрана НИКОБ, навлизането на македонския пазар на "Софика Груп" в сферата на услугите.

Като по-значими сделки, осъществени от български фирми или такива с българско участие, могат да се откроят: покупката на мажоритарен дял от акциите на фабриката за производство на захар в Битоля от "Литекс България", най-голямата инвестиция в Северна Македония е в банковата сфера - купуването на дял в "“Балканска банка" от "Първа инвестиционна банка" - София, "Велдер Груп" е с инвестиции в черната металургия, "Приста Ойл" осъществява търговия и дистрибуция на моторни масла, фирма "Мега Ел" ЕООД - София закупи 69% от акциите на Фабриката за кабели - Неготино. През февруари 2008 г. българската компания “Евроинс” придоби 82% от застрахователната компания "Макошпед".

През последните години инвестициите на българските фирми в Северна Македония са съсредоточени в няколко сектора: банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството.

През 2010 г. най-значителната инвестиция от Северна Македония в България беше придобиването на 96% в рафинерията за олио "Звезда" в град Долна Митрополия от фирма "Брилянт Олио".

България е заинтересована от разширяването на деловите контакти между туроператорите от двете страни с цел увеличаването на пътуванията между двете страни. През миналата година 559 617 македонски туристи са били България (ръст от 2.6 % в сравнение със същия период на 2017 г.). Българските граждани, посетели съседната страная пък са 416 448 (ръст от 5% спрямо 2017 г.).

По брой чуждестранните граждани, посетили нашата страна, Северна Македония заема шесто място за миналата година. Гражданите й пътуват безвизово за България (от 19 декември 2009 г.), което е предпоставка за ежегодния ръст на македонските туристи. Организирането на чартърни полети от София до Охрид и Скопие до Варна и Бургас или на самолетна връзка по направленията Скопие-София, Скопие-Варна или комбинирана Скопие-София-Варна, може да доведе до значително нарастване на туристическия обмен между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във