Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Първия каспийски икономически форум

Той ще участва в Първия каспийски икономически форум за развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти.

Българският премиер ще участва в Първия каспийски икономически форум, който ще се проведе в националната туристическа зона "Аваза" в близост до град Туркменбаши, съобщиха от правителствения пресцентър. Министър-председателят и четирима министри от кабинета са на посещение в Туркменистан.

Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации. 

Фокус на дискусиите в "Аваза" ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

Форумът в "Аваза“ ще се проведе в три паралелно провеждащи се модула. В дневния ред на първия от тях е Международната конференция "Каспийско море - Развитие на международно икономическо сътрудничество" като успоредно с нея са предвидени бизнес форуми и кръгли маси. Вторият модул включва официалното откриване на Каспийска изложба за иновативни технологии. В третата част се предвиждат срещи между представителите на страните-участнички, бизнеса и компаниите, както и подписването на документи.

Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана - 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

В "Аваза" министър-председателят Бойко Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от четвъртата Междуправителствена българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в "Аваза".

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, са министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

За България Туркменистан е важен партньор в Централна Азия и в района на Каспийско море. Двете страни поддържат традиционно добри и приятелски отношения. Като цяло, регионът на Каспийско море е ключов за търговията и свързаността на Европа с Централна Азия, Средния и Далечния Изток. В този смисъл българската страна неведнъж е изразявала интереса си относно транспортната и енергийна свързаност в региона и разглежда предстоящия икономически форум като подходяща възможност за диалог по темите от взаимен интерес.

След провеждането на Втората междуправителствена комисия се създаде Българо-туркменистанска индустриално търговска палата на реципрочна основа. От камарата е регистриран търговски дом "София" в Ашхабад и търговски дом "Ашхабад" в София. Дейностите на камарата са насочени към културно-хуманитарната област: издаден е албумът за алкетинския кон - национална гордост на Туркменистан. Издаден е за първи път българо-туркменски разговорник. Той съдържа кратка справка за двете страни и е стъпка в подобряване на бизнес климата и облекчаване общуването на между двата народа.

Туркменистан не е член е на Световната търговска организация (СТО), но участва в Конференцията на ООН по търговия и развитие.

В областта на инвестициите и смесените предприятия двустранните връзки на практика остават неразвити. Няма открити търговски представителства на териториите на двете страни, но са създадени смесени българско-туркменистански частни фирми и дружества според туркменското законодателство. В процес на преговори е изготвянето на споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и меморандум за сътрудничество между Българска агенция за инвестиции и туркменистанското министерство на икономиката и развитието.

Туристическите връзки също не са развити между двете страни, както и сътрудничеството в областта на туризма, въпреки подписаното споразумение за туризъм.

За активизирането на връзките между двете страни е създадена Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. С Решение Министерския съвет от август 2017 г. за председател на българската  част на Комисията е определен министърът на регионалното развитие и благоустройство. За председател на туркменистанската част на Комисията е определен министърът на икономиката и развитието.

Каспийско море е най-големият безотточен басейн на Земята. Солеността на водата се колебае от 11 до 13 ‰, в северозападната част до 0.05 ‰. Разположено е на надморска височина от 28 м (по-ниско от нивото на Световния океан, нивото му през вековете е било различно. Общата му площ възлиза на 371 000 кв. километра. В южната си част Каспийско море достига най-големите си дълбочини, като е отмерена рекордните за езерото 1025 метра. Северните зони на Каспийския басейн са по-плитки, като средната дълбочина на водата тук достига до 22 метра.

Каспийско море е разположено между континентите Европа и Азия и граничи с пет държави: Русия, Казахстан, Туркменистан, Иран и Азербайджан. В езерото се вливат реките Волга, Урал, Терек, Кура и други. Главни пристанища са Астрахан и Махачкала (в Русия), Баку (столицата на Азербайджан), Ленкоран, Актау.

В шелфа му са открити големи залежи на нефт и природен. Развива се добив на риба и хайвер (най-вече есетрови риби).

Facebook logo
Бъдете с нас и във