Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Премиерът Бойко Борисов покани на Четиристранна среща колегите си от Гърция, Румъния и Сърбия

Министър-председателят Бойко Борисов е поканил колегите си от Четиристранния формат - премиерите на Гърция и на Румъния и президента на Сърбия, на видеоконферентна среща, която ще се проведе днес, съобщи пресслужбата на кабинета. На нея ще бъде обсъдена темата за  облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на новия вирус.

Припомняме, че преди няколко дни и Европейската комисията представи пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да разрешат на туристическите предприятия да заработят отново след няколкомесечно прекъсване при спазване на необходимите санитарни мерки. Насоките на комисията целят да осигурят на гражданите възможност да получат така необходимата почивка, отдих и освежаване. Веднага щом се установи, че здравната ситуация го позволява, хората трябва да имат възможност да се видят с приятелите и семействата си в собствената си държава от ЕС или в чужбина при спазване на необходимите мерки за безопасност и предпазване.

Министърът на туризма Николина Ангелкова говори за подготовка на активен летен сезон от 1 юли, т.е. да посрещаме и чуждестранни туристи, всичко зависи от разпространението на вируса и здравните мерки. За по-бързото рестартиране на сектора се залага на вътрешния туризъм, после на туристи от съседни държави.

Гърците вече получиха възможност да излязат на плажа.

От Министерството на туризма съобщиха, че се водят разговори с нашите съседи - Румъния, Гърция, Сърбия, Република Северна Македония. Обсъждали се начини и мерки да се отворят границите поне една към друга.

Има обаче все още много неясноти как ще се случват пътуванията и за условията на пребиваването. Една среща на високо равнище би могла да насочи усилията в правилната посока.

По време на предстоящата среща между лидерите ще бъде обменен опит в доказали се ефективни мерки и практики в борбата с коронавируса. Във видеоконференцията ще участват също министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Четиристранният формат между България, Гърция, Румъния и Сърбия бе създаден по идея на премиера Бойко Борисов с цел по-задълбочено регионално сътрудничество и първата такава среща се проведе през октомври 2017 г. в „Евксиноград“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във