Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прекратиха концесията на мина „Оброчище”

Министерство на енергетиката е прекратило договора за концесия на мина „Оброчище” заради неизплатени концесионни задължения. На 15 май миналата година в рудника е извършена проверка от експерти на ведомството, които дали срок от 30 дни на фирмата-собственик да изплати дължимите плащания за концесията в размер на 130 000 лева. До този момент обаче плащане не е постъпило.  

Договорът е влязъл в сила на 1 юни 1999 година. С него фирмата „Евроманган“ АД е получила правото да ползва подземни природни богатства – манганови руди чрез добив от находище „Оброчище – Северен участъук”. Въпреки, че той е прекратен от „Евроманган” трябва да изплатят дължимата сума. За служителите на рудника остава нерешен и проблема с неизплатените заплати. Такива не са превеждани от месец юни миналата година.

По информация от служители на „Евроманган“ АД, не са изплатени заплатите от м. юли 2018 г., а дължимите суми за електроенергията се заплащат със закъснение. В края на месец януари е проведена среща между представители на Министерството на енергетиката и Национален синдикат "Защита". Министерството на енергетиката има уверение от страна на „Евроманган”, че ще започне изплащането на дължимите суми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във