Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Прекратяват договорите с "американските централи" до 30 юни?

Държавата планира да прекрати дългосрочните договори с т.нар. американски електроцентрали "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане план за енергийни реформи на Министерството на енергетиката. Общественото обсъждане по документа изтича на 11 февруари.

Ресорното министерство е записало, че този план е изпратен на Европейската комисия и ще се търси нейното съдействие за прекратяването на договорите. Записаният краен срок за развалянето на контрактите е 30 юни 2021 година. 

Като аргумент за прекратяването на съществуващите дългосрочни договори в стратегията се посочват правилата на ЕС за държавните помощи и предвидените промени на пазара на едро във връзка с премахване на регулирането на пазара.

Прекратяването на двата посочени договора стои в основата на либерализирането на пазара на едро на електрическа енергия и е предпоставка за допустимостта на въвеждането на механизъм за капацитет, допълват от енергийното ведомство.

Посочено е също. че се провеждат преговори с цел уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и двете централи в съответствие с приложимите правила на ЕС за държавните помощи.

"Новината" за прекратяването на договорите с двете ТЕЦ периодично циркулира в общественото пространство. Третото правителство на Бойко Борисов още през 2018 г. говореше, че ще започнат преговорите. Горе долу година по-късно ситуацията се повтори. През септември 2019 г. кабинетът даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова да договорят мярката.

Постоянен натиск за разтрогването на договорите оказват работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. В приоритетите им за 2021 г. отново бе записано "уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и т.нар. американски централи в съответствие с правилата за държавни помощи на ЕС".

Facebook logo
Бъдете с нас и във