Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Преките чуждестранни инвестиции на Швейцария у нас възлизат на 1.49 млрд. евро

Някои от най-големите швейцарски фирми са инвестирали у нас. Например, "АББ България", която непрекъснатото развива производствените си дейности в страната. Има и четири завода у нас.

Швейцария има много добър опит в сферата на екологията и разделното събиране и третиране на отпадъците, а също и в областта на местното самоуправление и децентрализацията. Това са много важни области, в които обмяната на опит, изучаването и прилагането на добри практики ще са от полза за всички български общини. Същото важи за опазването на културно-историческото наследство, за моделите, по които могат да бъдат подкрепяни собствениците на частните сгради с културна стойност. 

Това е казал кметът на Велико Търново Даниел Панов при срещата си с посланика на Конфедерация Швейцария Мюриел Берсе Коен в старопрестолния град, съобщават от пресцентъра на общината. Двмамата са отбелязали доброто двустранно сътрудничество и посоките, в които то може да се развива и разширява. Една от стъпките е и партньорство между Велико Търново и град със сходен профил - богато културно-историческо наследство, средище на образованието и културата, икономически център.

Сферата на образованието и моделите на реакция при бедствия и аварии също са набелязани като сфери за разширяване на партньорството.

Сред темите е било и очакваното увеличение на финансирането по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която ще бъде продължена до 2024 година. Приоритетите във втория период на финансиране по програмата ще бъдат уточнени след разговори с българското правителство.

Ще се прецизират и сферите на подпомагане, по които България получава помощ от други програми за сътрудничество, като Норвежката например, за да няма дублиране.
Очаква се, след решение на парламента на Швейцария, финансовата рамка за сътрудничество за 13 държави от Източна Европа да бъде в размер на един милиард и триста милиона швейцарски франка до края на 2024 година, отбелязва посланик Коен. Първият транш от финансовата помощ за България, чийто период е приключил през 2019-а, е бил 76 млн. швейцарски франка. Сега се очаква тази помощ да бъде увеличена. 

По Българо-швейцарската програма у нас бяха подпомогнати образователни програми, бяха преопаковани и обезвредени близо 4000 тона негодни пестициди, пет български общини започнаха разделно събиране на опасни битови отпадъци.

Конфедерация Швейцария е перспективен търговски и икономически партньор за България. През последните години стокообменът расте, но все още остава под половин милион евро. През 2019-а търговията между двете страни е била на стойност 451.2 млн. евро, като бележи увеличение с 13.6%, съобщават от Министерството на икономиката. Ръст има и при износа и при вноса. Търговското салдо обаче е отрицателно за България.

През първите три месеца на тази година стокообменът е по-висок спрямо същия период на 2019-а. Но коронавирусната епидемия ще задържи развитието на двустранните връзки. 

Но по отношение на инвестициите нещата стоят много по-добре. Към края на миналата година преките чуждестранни инвестиции на Швейцария в България възлизат на 1.49 млрд. евро, с което страната се подрежда на 10 място по размер на вложенията в България. 

Швейцарските инвеститори осъществяват своята дейност в традиционно бързо развиващи се през последните години в България сектори. Освен концентрираните в София инвестиционни дейности, някои швейцарски компании се ориентират към индустриални паркове и в други градове - Пловдив, Стара Загора, Търговище, Варна, Монтана и Казанлък.

Не бива да пропускаме и факта, че у нас имат дейност някои от най-големите швейцарски фирми. Например, "АББ България", която непрекъснатото развива производствените си дейности в страната. Има и четири завода у нас.

"Лем България" ЕООД е с наградата за инвеститор в сектор "електроника и електротехника". "Нестле България" развива фабриката за шоколадови десерти и бисквити в София.

Швейцарската компания "Триза" (дъщерна на Trisa Holding AG) откри логистична база в Индустриален парк "София Изток" край град Елин Пелин. Чрез тази инвестиция компанията започна разширяване на пазарите си в страните от Източна Европа, Русия и ОНД. Производителят на пелети "Палемонтех" има завод в индустриалната зона на Монтана.

По Закона за насърчаване на инвестициите като клас А са сертифицирани проекти с участие на швейцарски инвеститори - "Ветроком" ЕООД, София (Алпик груп, Швейцария), "Райхле и Де-Масари България Пръдакшън" ЕООД, София (дъщерна на R&M – Швейцария).

По отношение на туризма също има развитие. Расте броят на посещенията. През миналата година в България са гостували 37 440 швейцарски туристи (28 място). За същия период българските туристи в Швейцария са 19 966 души (24 място). През тази година корона кризата е повлияла негативно върху пътуванията. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във