Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕКАЛЕНО СИЛНОТО ЕВРО СМУТИ ЕКОФИН

Финансовите министри от държавите членки на еврозоната изразиха безпокойство от силната позиция на еврото спрямо долара. Само ден преди това (понеделник - 3 март) еврото стигна своя рекорд на размяна от 1.52 евро за долар. За първи път 15-те финансови министри на еврозоната бяха единодушни: Никога по-рано не сме казвали, че сме загрижени, заяви на пресконференция след срещата във вторник (4 март) премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който е и председател на страните от еврозоната. Някои от министрите изразиха мнение, че в САЩ би следвало да предприемат някакви стъпки за стабилизиране на долара. Надявам се да видя определена реакция за засилване на курса на долара от страна на американските власти, коментира белгийският финансов министър Дидие Рейндер. Той изрази надежда за по-голямо сътрудничество между ЕС и САЩ в тази насока.
Според негови колеги обаче те могат единствено да настояват САЩ да се заемат със съществуващия проблем, но нямат особено големи възможности да повлияят върху действията им.
Анализатори смятат, че причина за последното рекордно поскъпване на еврото спрямо долара са отчасти и спекулациите за повишение на лихвения процент в САЩ през март.
Всъщност Франция вече месеци наред се опитва да накара ЕЦБ да отслаби растежа на еврото, тъй като той сериозно намалява конкурентоспособността й по отношение на износа на стоки към външните пазари. Според Германия и Холандия обаче силното евро има и определени предимства - задържа инфлацията, която през февруари в еврозоната достигна рекордните 3.2 процента.
Според Евростат силното евро би трябвало да увеличи покупателната способност на гражданите, какъвто ефект обикновено се получава при задържане или намаляване на инфлацията. Заради увеличаването на цените на енергията и съответно на храните този ефект не бе постигнат и реално се стигна до индивидуално свиване на потреблението през последното четиримесечие на 2007 година.
Въпреки опитите за влияние върху ЕЦБ засега тя не прави и бегъл намек, че има намерение да се намеси, за да насочи обменния курс в обратна посока. През 2000 г., когато едно евро се разменяше за 80 американски цента в най-слабия си период, ЕЦБ интервенира на валутните пазари, за да спре срива на единната валута.
По време на заседанието на ЕКОФИН министрите похвалиха Конвергентната програма на България, която предвижда провеждането на благоразумна фискална политика в съответствие с правилата на Пакта за стабилност, и растеж и призоваха да я спазваме стриктно занапред. Според тях правителството трябва да продължи да прилага рестриктивна фискална политика, ефективност на публичните разходи и благоразумна политика по отношение на заплатите в публичния сектор, която да спомогне възнагражденията да нарастват в съответствие с производителността на труда.
Финансовият министър Пламен Орешарски, който присъства на заседанието на ЕКОФИН, увери колегите си, че страната ни ще запази разумния си подход при управлението на публичните финанси и в средносрочен хоризонт - като отговор на наложилите се икономически дисбаланси и колебанията на външните финансови пазари. Базираме нашите фискални планове върху бюджетен излишък от 3% в следващите години с готовност за допълнителни корекции, ако развитието на макроикономическата обстановка го изисква, подчерта той. По думите на Орешарски правителството ще се постарае да ограничи публичните си разходи в рамките на 40% от БВП и да подобри тяхната ефективност. Ще задълбочим усилията си върху по-нататъшно реформиране на ключови публични сектори като образование и здравеопазване, както и в посока на по-голяма гъвкавост на пазара на труда. Благоразумна фискална политика, основаваща се на бюджетни излишъци, солидни фискални резерви, контрол върху обема на публичните разходи, по-нататъшно подобряване на основни публични дейности, гъвкавост на пазара на труда, благоприятен инвестиционен климат - това са акцентите в нашата макроикономическа политика в обозримо бъдеще, заяви още Пламен Орешарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във