Банкеръ Daily

Атанас Пеканов:

Прекалено много от евросредствата отиват към столицата

Целта на средствата от Европа е да повишим потенциала на нашата икономика, което би довело до по-висок растеж и до по-високо благоденствие на хората. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

,,В резервния план имаме предвидени 56 инвестиционни проекта, част от които включват реновирането на класните стаи, инфраструктурни проекти, които ще подпомогнат бизнеса да бъде по-производителен, взимането на медицински хеликоптери'', обясни Пеканов пред Нова телевизия.

Той допълни, че са запазили някои от добрите проекти на предишната власт, но са ги ревизирали, докато други проекти са били напълно променени.

"Остава да намерим баланса колко да са грантовете и колко да са кредитите. Трябва да се помисли как грантовата част да се увеличи, тъй като грантовете ще помогнат на бизнеса да модернизира своите предприятия", уточни вицепремиерът.

По отношение на парите за София Пеканов подчерта, че няма нищо лично срещу Столична община и в частност г-жа Фандъкова, а всичко се свежда до различно виждане за развитието на страната.

"Смятам, че прекалено много ресурси от европейските средства отиват към столицата, която така или иначе се развива доста добре. Мнението ми е чисто експертно и се базира на становище на Европейската комисия. Столицата се развива добре, поради което може би София трябва да бъде отделен административен регион. Освен това Планът за възстановяване не е лично мой, а е комбинация от усилията на всички министерства и институции", напомни той.

Вицепремиерът посочи за финал, че до момента не е получавал покана да остане в следващия кабинет и добави, че всичко се свежда до разговорите за политики и приоритети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във