Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Преходни и СЪСИПИТЕЛНИ разпоредби

Депутатите на ГЕРБ съвсем се отъждествиха с юридическото невежество. Сякаш с накърнена менталност пробутват промени в едни закони през изменения в други, които нямат нищо общо с тематиката на първите.Въпреки чл.74 от Конституцията на Република България, който забранява подобни кръвосмешения, за да не се раждат законови уроди.


На практика текстовете, засягащи жизненоважни интереси на гражданите и бизнеса, влизат през вратата с надпис: Преходни и заключителни разпоредби. А съдбоносните поправки се промъкват по терлички кога изненадващо на първо четене, кога между двете четения, а напоследък - и по време на второ четене в пленарната зала, без някой дотогава да е чувал за тях. Понякога от бързане, друг път за да се избегнат дебатите с опозицията.


На 14 ноември - месец преди края на света, според маите, се разминахме на косъм с края на българския парламентаризъм. Какво правят ВЕИ-тата в закон за продажба на целеви изтребители?. Това попита червеният изтребител Корнелия Нинова по време на обсъждането на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Заглавието на законопроекта не съответства на съдържанието, скочи Нинова. Тя изрази недоумение как между текстове, които се отнасят до продажбата на Калашников, Макаров и т. н., стои таксата за електрическата енергия от възобновяеми енергийни източници и заплаши да сезира Конституционния съд.


Вечно будният атакист Павел Шопов заяви: Този текст можеше и да мине. Някой не го забелязал, не го догледал... Чак сега се забелязва, когато влиза в пленарната зала.


Депутатът от левицата Петър Димитров пък каза: Предложения, които противоречат на принципите и обхвата на закона на първо четене, не подлежат на гласуване. Убеден съм, че Цецка Цачева няма да допусне това гласуване.


ГЕРБ-ерът Диан Червенкондев с патос на агитпроп активист направи жалък опит да защити безобразието: Четем за регулации, контрол, оръжия за масово поразяване, кой да ги регламентира? В преходните и заключителните разпоредби е нормално да се засягат и други закони. Всичко е коректно и нормално.


На въпрос какво общо има между двете тематики колежката му Лили Боянова си призна: В момента не мога да отговоря какво е общото.


В последна сметка преходните и заключителните поправки не бяха приети и парламентът се спаси от пълното си орезиляване. А развитието досега не го предполагаше. В началото на юли с измененията в Закона за устройство на територията беше приета и поправка за отчуждаване на терени за лифтове, която беше пробутвана преди това без успех през Закона за горите. Преди дни пък бяха приети поправки в 11 (словом - единадесет) закона с един удар - в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС. Да не говорим, че се прокара изцяло нов закон за данък върху лихвите по депозитите.


Управляващите се позоваха на правната норма, че специален закон изключва (дерогира) прилагането на общия при конкуренция на нормите. Но кой в случая е общ и кой специален? Дори и най-просто погледнато, ДДС е косвен и поголовен данък, а данък лихви е пряк, по ЗОДФЛ, който се отнася до определена категория хора - тези с банкови депозити.


Това ли е нормалният ред за въвеждане на ново данъчно бреме - без дори да се информира Съветъта за тристранно сътрудничество, без приходите от новия данък да се записани в проектобюджета? Потайно, в Преходни и СЪСИПИТЕЛНИ разпоредби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във