Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Преговорите с "Газпром" за цените на газа са в ход, обяви Петкова

Преговорите с "Газпром" за цената на природния газ се водят от страна на правителството. Още през август миналата година сме депозирали писмо до колегите от "Газпром" и преговорите са в ход. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова след редовното заседание на кабинета. Повод за изявлението й бе телефонният разговор между президентите на България и Русия Румен Радев и Владимир Путин, в който според разпространеното съобщение са били обсъдени и енергийни проекти.

"За цената на природния газ, тъй като разбираме, че и това е било предмет на разговор, аз съм изненадана, тъй като цената на природния газ, съгласно споразумение, което "Газпром" подписа с ЕК по повод антимонополното дело, което ЕК водеше срещу "Газпром", тя се определя на база на преговори, които се провеждат между съответните компании", коментира Петкова. 

Министърът допълни, че тези проекти се развиват от няколко години при стриктно спазване на всички европейски изисквания. Сред посочените от министъра проекти бяха "Балкански поток", АЕЦ "Белене", интерконекторът Гърция - България.

В разговора, състоял се по инициатива на българската страна вчера, двамата президенти са разговаряли и за съвместните енергийни проекти.

"Обсъдени бяха редица актуални въпроси на руско-българското сътрудничество с акцент върху реализирането на проектите в областта на енергетиката", казаха от Кремъл.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във