Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕГОВОРИТЕ ПО ГЛАВА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ ЩЕ СЕ ПРОТОЧАТ

Глава 19 - Телекомуникации, от преговорите ни с Европейския съюз изглеждаше ясна като бял ден. По нея сякаш имаше най-малко разминавания и именно затова фактът, че предложението за затварянето й не беше разгледано на редовното заседание на петнадесетте страни членки на Евросъюза, което се проведе на 27 юли, породи разочарование. Въпреки постигнатото принципно съгласие по всички въпроси, засягащи степента на развитие на съобщенията у нас, и намерението на представителите на Европейската комисия да предложат затварянето на този раздел, в крайна сметка се оказа, че не всички в ЕС са готови да направят това.
Преговорите по темата започнаха през есента на миналата година, макар че взаимоотношенията ни с ЕС в тази област датират още от асоциирането ни към съюза през 1993 година. А след поканата за преговори и обособяването на глава 19 Телекомуникации, България изрази готовност да приеме изцяло европейското законодателство в тази му част.
До неотдавна проблемни бяха условията за преносимост на телефонните номера и за въвеждане на трето поколение мобилни комуникации - UMTS (Universal Mobile Telecommuniсations Services). Преносимостта дава възможност на абоната да запази своя номер, когато промени местоживеенето си. Той може да го направи, дори ако смени телекомуникационния си оператор, след падането на монопола на БТК на 1 януари 2003 г. и появата на конкурентни фирми.
За преносимостта на телефонните номера и за въвеждането на UMTS България беше поискала едногодишен преходен период. Впоследствие обаче тя се отказа от преходния период за даването на UMTS-лицензи. След проведения търг за втори GSM-оператор получените от него 135 млн. щ. долара бяха насочени за освобождаването на нови честоти от военните. Така от технологична гледна точка пречките за създаването на мобилна мрежа от трето поколение ще отпаднат. Според Националната стратегия за развитието на далекосъобщенията, изготвена тази пролет от експертите на Министерството на транспорта и съобщенията, действащ UMTS-оператор у нас ще има до края на 2005 година.
По преносимостта на телефонните номера представителите на Европейската комисия са се съгласили, че страната ни може да получи поне двегодишен преходен период. Дори БТК да продължи да носи същите приходи, както досега, темповете на цифровизация на телефонната мрежа, ще варират в зависимост от регионите, между 71 и 85 процента. При това е ясно, че печалбите на телекома няма да останат същите след появата на реална конкуренция. А ако БТК бъде закупена от стратегически инвеститор, намерението за искане на преходен период може да се преразгледа.
Това наше становище е прието от Европейската комисия и е предложено на петнадесетте страни-членки главата 19-а временно да бъде затворена.
Много е вероятно обаче преговорите по нея да се проточат още, тъй като не е изключено до септември тази година европейското законодателство в областта на съобщенията да се промени изцяло. Представителите на работната ни група са били предупредени, че в този случай всичко ще започне отначало.
Според запознати с европейското законодателство, основната промяна, която ще настъпи с въвеждането на новите директиви, ще е насочен към създаването на конкурентен пазар. И първото основно средство за подпомагане на развитието на конкуренцията ще е да се регламентира достъпът до мрежите на големите оператори.
При такъв развой на нещата Държавната комисия по далекосъобщенията, като секторен регулаторен орган у нас, ще трябва да определи кои са телекомуникационните оператори със статут на значима пазарна мощ. Сред тях във всички случаи ще са БТК, а вероятно и МобилТел. Операторите с такъв статут ще бъдат задължени да предложат типова оферта за свързване на мрежата им с тази на по-малките фирми, възникнали след падането на монопола на БТК. Големите компании ще са задължени също да публикуват счетоводни данни на поделенията си, осъществяващи връзката им с по-малките им конкуренти. По този начин всеки ще може да установи дали цената, която искат за предоставяния достъп до тяхната мрежа, е реална.
На фирмите, които възнамеряват да предлагат на клиентите си различни допълнителни услуги, като видеовръзка или ИНТЕРНЕТ, също ще бъде дадена възможността да заемат линии от БТК при съответните пазарни условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във