Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ПРЕГОВОРИ ЗА ДЗИ ПРОДЪЛЖАВАТ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Най-рано през октомври ще подновят преговорите за продажба на Държавен застрахователен институт-ДЗИ ЕАД, съобщи пред в. БАНКЕРЪ служител на Агенцията за приватизация (АП). В началото на август ведомството обяви конкурс за нова оценка на държавния застраховател. Три от поканените четири одиторски компании подадоха документи с надеждата, че именно една от тях ще каже колко струва ДЗИ. Но доскорошното ръководство на АП не се ангажира да обяви победителя в конкурса. Мотивът бе, че било коректно новите на приватизационното ведомство да определят кой да оцени държавния застраховател.
Съгласно условията на конкурса, след избора на одитор той ще има на разположение 25 дни, за да изготви нова оценка на ДЗИ. И тъй като до 5 септември не бе назначен нов изпълнителен директор на АП, това означава, че преговорите за ДЗИ ще започнат отново най-рано през октомври.
Вече не е ясно дали в тях ще продължат с единствения явил се кандидат-купувач за ДЗИ - консорциумът между Ти Би Ай и РМД-то, сформирано в държавния застраховател, или ще бъде обявена нова надпревара. При последните разговори консорциумът бе готов да плати 20.5 млн. щ. долара за 67% от ДЗИ, като старата оценка на цялата застрахователна компания бе 35 млн. щ. долара.
Потребността от нова оценка на държавния застраховател се наложи, защото преговорите за неговата продажба се проточиха много, а валидността на досегашната, направена от Deloitte Touche, изтече в края на юли. Същата фирма от няколко години одитира ДЗИ, а освен това е и консултант на АП по все още откритата процедура за приватизация на застрахователната компания. Според запознати, именно Deloitte Touche има най-големи шансове да спечели и сегашния конкурс за оценител на ДЗИ.
При изготвянето на новата оценка ще бъдат взети предвид финансовите резултати на трите дружества от групата на ДЗИ за първите шест месеца на 2001 година. Общият им премиен приход за този период възлиза на 44.3 млн. лева. Компаниите Армеец и ДЗИ - Общо застраховане държат 19.4% от общозастрахователния пазар, а пазарният дял на животозастрахователната компания ДЗИ е 41.06 процента. И тъй като финансовите резултати и пазарните дялове са повече от добри, специалистите очакват, че новата оценка на държавния застраховател ще бъде по-висока отпреди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във