Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Преговори с "Газпром" може да има следващата седмица

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това обяви служебният министър на енергетиката Росен Христов при посещението си в комплекса "Мини Марица-изток". "Когато стане ясно какви количества втечнен газ ще ни бъдат доставени, ще решим какво ще се договаря с "Газпром". Ще вземем предвид и завършването на интерконектора. Не искам да влизам в преговори, без да знам от какво имам нужда", посочи министърът.

В сряда ще има работна среща със строителната фирма "Авакс". Ще бъде уточнен графикът за довършителните дейности по интерконектора Гърция-България. Графикът ще бъде съгласуван с проектната компания "Ай Си Джи Би". В интерконектора има само тестови количества газ, а за нас са важни търговските количества, обясни министърът. Той добави, че предстои приемането на Акт 15 и 16. И подчерта, че крайният срок да се пуснат търговски количества газ по газопровода с Гърция е 1 октомври. 

"Ние целим газопроводът да е в състояние да пренася безопасно газ. Той трябва да има всички лицензи за експлоатация. В момента в газопровода има газ, но той е като голяма цистерна, затапена от двете страни и пълна с газ под налягане, за да се провери дали няма течове. Газ през него не тече. Интересува ни щом се пусне, да работи с търговски количества газ", обясни енергийният министър.

"В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които ще ни трябват да осигурим за индустрията. Ще се направи и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират", счита ресорният министър. "Тези финални стъпки буквално ги завършваме тази и другата седмица, отчитаме също и възможността интерконекторът да работи, който също е важна част от общия план и тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо, ако трябва да договаряме с "Газпром", категоричен бе енергийният министър.

"Не за пръв път има инфлация, не за първи път има икономически кризи. Това, което ние се опитваме, е да намалим натиска на инфлацията. Борим се за по-добри цени на газ, борим се за по-добри цени на ток, борим се за по-добри цени на горива. Бизнесът също от своя страна трябва да сам да си помогне със съответните програми за ефективност с инвестиции в енергоспестяване", каза Христов. Той отказа да коментира броя на офертите за доставка на втечнен газ, защото в ход е търг и информацията е конфиденциална. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във