Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предвиждат двойно увеличение на такса смет от 2020 г.

Все още е слабо ползвано междуобщинското сътрудничество и обединяване на общ регионален принцип за решаване на по-големи проблеми. Съвместните услуги и общите проекти са ефективният и европейският модел за развитие. Това каза Гинка Чавдарова, експерт, бивш изп. директор на Националното сдружение на общините в България, в предаването "Бизнес старт".

Тя говори за общинските бюджети през 2020 г. "Трудните елементи в общинските бюджети за следващата година ще бъдат в няколко направления. Това са решаващият етап на приключване на европейските проекти, които са многобройни в общините, надпреварата с времето по тяхната работа, осигуряването на необходимото финансиране за проектите".

Чавдарова коментира, че един от големите източници на напрежение е таксата за битови отпадъци. "Очертава се почти двойно нарастване на задължителните по закона за управление на отпадъците отчисления. От 57 лева на тон в момента таксата ще се увеличи до 95 лева от следващата година". Националното сдружение на общините се опитва да договори по-плавен преход, заяви тя.

Тя коментира и значението на малкия и средния бизнес в малките общини."Те дават надежда на общините за икономическо развитие. Поради това се нуждаем от реалистична национална програма, която да дава ниша на общините да се развиват и надграждат". Според нея е важно обществото да акумулира ресурс и да подпомага финансово общините в по-затруднено положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във