Банкеръ Daily

Социалният министър Гълъб Донев:

Предвижда се оптимизиране на мярката 60/40

Предвижда се оптимизиране на мярката 60/40. Това обяви служебният социален министър Гълъб Донев в началото на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Подкрепата за бизнеса е наложително да продължи и след месец май 2021 г. чрез изплащане на средства на работодателите от засегнатите сектори, за да запазят заетостта на работниците и служителите си", каза Донев. "Искам да отбележа, че предвид на прекратяването на голяма част от противоепидемичните мерки, възстановяването на икономическата активност на фирмите, перспективите за растеж, както и тенденциите за намаляване на регистрираната безработица, се предвижда оптимизиране на мярката 60/40 от постановление 151. В тази връзка днес на извънредното заседание ще обсъдим проекта за изменение и допълнение на постановление 151 на Министерския съвет", добави министърът.

По неофициална информация фирмите със спад на приходите над 40 процента ще се възползват от мярката. Това предвижда новият дизайн на схемата за подкрепа на заетостта. Досега предприятията трябваше да доказват намаление от 20 процента.

За фирмите със спад на приходите от 30 на сто държавата ще поема 50 процента от заплатите и осигуровките, а останалата половина ще е за сметка на работодателите. Фирмите ще доказват приходите си спрямо същия месец на 2019 година. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обяви в началото на месеца, че мярката 60/40, макар и в модифициран вариант, ще продължи. "Ще остане в този вид със завишен праг за туризма, ресторантьорите, пътническия и градския транспорт", обясни Димитров, като уточни, че става въпрос за най-засегнатите сектори от пандемията. 

Той информира, че прагът вместо 20% намаление на продажбите спрямо съответния период на 2019 г., ще бъде 40%, но това няма да попречи подкрепата за бизнеса да бъде в пълен обем.  За всички останали мярката ще е 50/50, а прагът ще стане от 20 на 30% спад на приходите. 

Мярката 60/40 беше въведена през март 2020 година. Тя бе създадена, за да подкрепи запазването на съществуваща заетост. С нея се получават компенсации от работодателите за заплащане на 60% от неотработеното от работниците и служителите им работно във връзка с ограниченията, наложени заради пандемията, но за не повече от три месеца. Действието на мярката беше неколкократно удължавано. 

Целта е работниците и служителите да получават пълния размер на трудовото си възнаграждение, независимо дали работата им е преустановена, или работят на непълно работно време. 

В началото на заседанието социалният министър представи Виолина Накова като новия председател на Съюза за стопанска инициатива. Тя е първата жена, заемаща този пост, посочи Донев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във