Банкеръ Daily

Министър Виолета Комитова:

Предстоят още разкрития за случващото се в "Автомагистрали" и АПИ

Предстоят още разкрития за случващото се в „Автомагистрали“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ и сключваните договори за изграждане и ремонт на пътища и укрепване на свлачища. По-малката тема са свлачищата, но по-голямата са пътищата, защото там са раздадени 1,5 млрд. лв. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова в телевизионно интервю.

Министърът заяви, че времето на служебното правителство е много малко, за да се изсветли всяка сянка, но поради големия обществен интерес по въпросите за авансови плащания, задавани в 44-тото и 45-ото Народно събрание, комисията „Манолова“, както и от много медии, се е наложила обща проверка, която е установила нарушения, потвърдени и от доклада на Сметната палата.

Комитова обясни, че през месец септември 2019 г. с правителствено постановление 430 млн. лв. са отпуснати целево от държавния бюджет за свлачища, срутища и укрепване. Те са постъпили в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и оттам – в Агенция „Пътна инфраструктура“. АПИ сключва общ рамков договор с „Автомагистрали“ ЕАД за тези обекти на стойност 474 млн. лв. без ДДС. По силата на този договор АПИ превежда 221 млн. лв. в края на 2019 г. на „Автомагистрали“ ЕАД, която от своя страна сключва договори с 25 фирми за общо 188 млн. лв. без ДДС за 84 обекта. Според договора фирмите е трябвало да изготвят строителни книжа, а като дойде моментът на строителство – да осигурят техника и материали, но без предвидено строителство.

За година и половина от всички 84 обекта е укрепено само срутището на пътя за Рилския манастир. За останалите 83 няма съставени строителни книжа. В същото време договорът изтича в края на годината. „За шест месеца няма как да се оправят останалите 83 свлачища“, изтъкна министърът. В същото време преведените пари на 25 фирми стават търговска тайна по Търговския закон, а фирмите отказват среща и не ясно какво ще се случи в бъдеще. Освен парите за свлачища, „Автомагистрали“ е раздала предварително и 1,5 млрд. лв. за строителство на пътища. „При условие, че дружеството има капацитет да строи годишно обекти за около 100 млн. лв. Това значи, че 15 години трябва да строи, за да усвои средствата. Дружеството е получило пари, без да има капацитет да ги използва“, коментира Комитова.

Тя информира, че в момента в компанията се извършва проверка от Националната агенция по приходите, която ще провери всички договори, подизпълнители и прочие в дълбочина.

Предстои проверка и на ефективността на тол системата. „Там е интересен резултатът, защото сме инвестирали около 300 млн. лв., имаме една година дейност, а не сме наясно каква възвращаемост има, за колко години ще се изплати, има ли нужда от разширяване на мрежата, има ли нужда от още средства. Все още тол системата не може да генерира таксите, които би трябвало да поеме от транспортните средства, а делът на винетните такси е голям“, обясни регионалният министър.

Също така изграденият миналата година по спешност авариен водопровод за Перник е незаконен. „С изненада установих, че и много други изграждани от държавата и общините обекти от гледна точка на Закона за устройство на територията са на практика незаконни. Всеки, който е тръгнал да строи - от тоалетна на двора до сграда, трябва да подготви строителни книжа, да ги съгласува и накрая да му се издаде разрешение за строеж. Много проекти, значими за държавата, обаче се изграждат без разрешение за строеж, т.е. незаконно и то не на частни инвеститори, а на държавата. Този водопровод бе изграден в аварийна обстановка, това бе единственото решение за момента. Склонна съм да приема това, но чак сега се изготвят строителни книжа. Това трябва да направят областните управители на София и на Перник, тъй като съоръжението минава през двете области, но софийският е прехвърлил правата си на този на Перник. Но все пак още няма разрешение за строеж“, уточни Комитова.

По повод казуса със строителството на „Златен век“, министърът отбеляза, че Върховният административен съд се е произнесъл само за заповедта за спиране на ДНСК, но не и за валидността разрешението за строеж. За строежа на „Алепу“ министър Комитова посочи, че се извършва проверка за изрядността на документите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във