Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предстои обновяване на жп гарите по направлението София-Перник-Радомир

Обновено е приемното здание на жп гара Казичене.

В следващия програмен период по Програма „Транспортна свързаност“ ще модернизираме гарови комплекси по направлението София-Перник-Радомир. Това каза служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева по време на откриването на обновеното приемно здание на жп гара Казичене. По думите ѝ конкретните параметри на проектите ще бъдат известни след одобрение на програмата от Европейската комисия.

През настоящия програмен период са отделени над 30 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за модернизация на гарови комплекси по направлението София-Бургас. Заместник-министър Андреева допълва, че жп гарите Подуяне, Казичене и Карнобат са завършени, а в рамките на една година ще приключи ремонтът и на гарови комплекси Искър, Стара Загора и Нова Загора.

Ремонтът на жп гара Казичене завърши в срок въпреки трудностите, породени от взаимодействието с проекта за модернизация на жп линията София-Елин Пелин. Нели Андреева отбелязва, че дейностите по реконструкция на железния път на територията на гаровия комплекс продължават и срокът за завършване на цялото направление между София и Елин Пелин е до края на 2022 година.

Проект „Реконструкция на гаров комплекс Казичене“ е на стойност 1 115 653 лв. без ДДС, а изпълнител на строителните дейности е ДЗЗД "Казичене Билд 2018“, в което влизат фирмите "Билдинг Комфорт“ ЕООД, "Трейс – София“ ЕАД и "Термо Консулт София“ ЕООД. Проектът включва пълно архитектурно обновяване на приемното здание, повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяеми източници на енергия, осигуряване на достъпна среда за всички пътници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във