Банкеръ Daily

Стела Балтова:

Предстои облекчаване на условията за влизане в страната

Финансовият министър Асен Василев и министърът на туризма Стела Балтова

Съвсем скоро предстои облекчаване на условията за влизане у нас. Ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест. Очаква се да бъдат отворени и други гранични пунктове към Гърция, освен "Кулата". Ще бъдат представени мерки от икономически и финансов характер за бизнеса. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова.

"Започваме с една много усилена подготовка в туристическия сектор този сезон. Тази година е далеч по-трудна и от предишната, но аз съм убедена и знам, и съм го видяла на място, че нашият туристически бизнес е готов със своя качествен продукт", заяви Балтова.

Тя коментира проблема с пътуващите към Гърция българи, на които се налага да чакат часове наред, докато преминат през граничен пункт "Кулата". "Водят се разговори за отваряне и на други гранични пунктове освен "Кулата" и аз съм убедена, че много скоро - до седмица или до няколко дни, този проблем ще бъде преодолян. Не решен, но преодолян", подчерта тя. Гръцката позиция е, че правенето на тестове на граничните пунктове е причината за този проблем, допълни министърът.

Във връзка с проблема с дейността на един от най-големите гръцки туроператори, ресорният министър посочи, че не знае какъв е броят на засегнатите българи, но Министерството на туризма внимателно следи ситуацията. "Още миналата седмица изпратих писмо до гръцкия министър на туризма. В действителност, не става дума за временен проблем, той от доста време се е наслагвал, но в никакъв случай фирмата не е в ликвидност и не трябва да се насажда такова притеснение", изтъкна Балтова пред БНТ.

Гръцкият министър е уверил, че всички българи, които са настанени там, ще могат да изкарат своята почивка. Гръцкият туроператор обаче нямал гаранционен фонд. В България за създаването на гаранционен фонд се правят проучвания още от 2003 г. Сега, ако бизнесът прецени, може отново да се повдигне този въпрос и да се обсъди, уточни министърката. 

За подготовката за летния сезон у нас, тя обясни, че над 120 експедиенти от Германия са били на посещение в България тази седмица. Това, което се каза е, че в действителност качеството трябва да бъде издигнато отново в култ, но най-важното е гъвкавостта. Хората, които работят в този сектор са отдадени на това, което правят, убедена е министър Балтова. И българите, и чужденците, са добре дошли и ще бъдат приети по един и същи начин, подчерта тя.

Министърът обяви още, че се очаква облекчаване на още мерки за туристите. Тя има уверението от здравния министър, че ще бъде увеличена възрастта за влизане на деца без PCR тест. Блатова се надява това да се случи в рамките на деня.

Съвсем скоро предстои улесняване на условията за влизане. Според министъра на турзима ваксинирането трябва да се превърне във фирмена политика и в България вече има много добри примери в тази посока. В "Албена" има стикери за ваксиниран персонал, работи се и по здравен протокол за влизащите туристи и как ще се процедира в случай на заразено лице.

Министърът на туризма коментира и мерките за подпомагане на бранша от страна на държавата. "Днес ще имаме среща с участието на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев, министрите на икономиката и финансите, както и представители на туристическия сектор, и ще представим мерки от икономически и финансов характер за бизнеса", съобщи Балтова.

Вече има близо 30 плажа с безплатни чадъри и принадлежности, на много други цените са между 1 и 6 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във