Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предстои обявяването на още нови германски инвестиции у нас

Председателят на БТПП Цветан Симеонов

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се е срещнал с новоназначения ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мюнхен - Стефан Йонков, съобщиха от работодателската организация. След предишния си мандат в Берлин, Йонков е споделил приоритетите на своята работа, насочена към задълбочаване на връзките на българския бизнес и БТПП с партньори от федералните провинции Бавария и Баден- Вюртемберг, две от общо шестнадесетте в Германия.

В Бавария безработицата е около 3% - почти два пъти по-ниска от средната за България. Изключително добре е развито образованието и професионалното обучение. Около 1000 баварски фирми работят в България чрез 230 търговски представителства у нас. Голяма част от германските инвестиции също идват от бизнеса в тази провинция - от секторите автомобилостроене, електроника и електротехника, машиностроене.

Обсъдени са били и тенденциите в двустранния стокообмен България - Германия. Добрата новина е, че през последните две години нашата страна има положително търговско салдо, а обемът на търговията възлиза на рекордните 8.2 млрд. евро през миналата година.

Предстои обявяването на още нови германски инвестиции у нас, казва Йонков, които са в резултат от съвместните ни усилия.

Българската търговско-промишлена палата ще вземе участие в предстоящата сесия на смесената комисия България - Бавария, която ще се проведе през октомври тази година в град Пловдив. Постигнато е споразумение между БТПП и СТИВ - Мюнхен за подготвянето на съвместни инициативи за задълбочаване на двустранното икономическо сътрудничество със съдействието и на Германо-българската търговско-индустриална камара и регионални търговски палати в Германия.

Свободна държава Бавария (на немски: Freistaat Bayern, или само Бавария) е разположена в югоизточната част на Германия. Тя има население от 12.5 млн. жители и е най-голямата по площ германска провинция - 70 551 кв. километра. Столица на провинцията е Мюнхен.

Бавария е една от най-богатите провинции в Германия, превърнала се в последните десетилетия от аграрна в технологична провинция. Въпреки това икономиката е неравномерно развита в отделните райони, като регионите на Мюнхен (Горна Бавария), Нюрнберг (Долна Франкония) и региона на Регенсбург са икономически силно развити, докато други, като Горна Франкония могат да се квалифицират като селскостопански и изостанали. В Инголщат и Мюнхен се произвеждат две от най-известните автомобилни марки - "Ауди" и "БМВ", които са се превърнали в символ на немското качество.

Баден-Вюртемберг (на немски: Baden-Württemberg) е разположена е в югозападната част на Германия, източно от горното течение на река Рейн. Баден-Вюртемберг е третата по площ и население федерална провинция от общо шестнадесет, с площ 35 751 кв. км и 10.754 млн. души население. Столицата й е Щутгарт.

В провинция Баден-Вюртемберг се намират някои от най-старите и престижни университети в Германия, като университетите на Фрайбург, Хайделберг и Тюбинген.

Други престижни висши училища са тези в Карлсреу, Майнхайм и Улм. В столицата на провинцията Щутгарт университетите са два, а в Лудвигсбург е известното Национално филмово училище (Filmakademie Baden-Württemberg).

Facebook logo
Бъдете с нас и във