Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предстои ли шеста продажба на БТК?

Поредна сделка за стратегическо за България дружество е на хоризонта. По всичко изглежда, че за шести път след приватизацията през 2004 г. "Българската телекомуникационна компания", ще бъде предложена за продажба. Подобно на други топсделки първоначалната информация за намеренията на сегашните собственици дойде от чуждестранно издание. В случая става дума за "Мърджър маркет" (Mergermarket), според което продажбата е задвижена чрез наемането на консултантската фирма "Лазард" (Lazard).

Засега официална информация по темата като цяло липсва, което на свой ред отваря "широко вратата" за всевъзможни тълкувания, които нито могат да бъдат потвърдени, нито отхвърлени. Неофициално се твърди, че продажбата на БТК - операторът на "Виваком", отново се предприема по искане на неговия основен кредитор - руската "Външнотърговска банка" (VTB).

VTB имаше водеща роля  при последната сделка от 2015 година. Тогава банката отпусна 240 млн. евро на контролираното от Спас Русев дружество "Вива телеком", което придоби "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л" - тогавашен собственик на телекома. Преди сделката на обща стойност 330 млн. евро основен акционер в "ИнтерВ Инвестмънт С.а.р.л" бе бившият мажоритарен собственик на фалиралата "Корпоративна търговска банка" Цветан Василев, който си партнираше с VTB. Собствеността във "Вива телеком" пък е разпределена между Спас Русев, VTB, "Делта Кепитъл Инвестмънтс" на братята Милен и Георги Велчеви и малки акционери. Сега контролът над телекома е разпределен между БТК и "Вива телеком България". 

Според публикацията в "Мърджър маркет" интерес към БТК проявява френският телеком "Ориндж" (Orange). Над 77% от акциите на компанията са търгуват публично, докато френската държава притежава 22.95% от книжата. През 2018 г. "Ориндж" реализира приходи в размер на 41.38 млрд. евро, а служителите му наброяват 135 943 души.

При евентуална покупка френският гигант ще "сложи ръка" върху стабилен и печеливш бизнес. Приходите на БТК към деветмесечието на миналата година в размер на 697.4 млн. лв., което му отрежда лидерска позиция спрямо конкурентите. От "Ориндж" обаче засега запазват мълчание по темата за евентуална покупка.

Интересът от страна на французите означава също така, че в даден момент може и трите телекома у нас, разполагащи с национално покритие, да станат собственост на чуждестранни инвеститори. От август миналата година "Мобилтел" бе преименувано на "А1 България" - бранд на австрийската група, което е собственик на компанията. Преди това пък чешкият милиардер Петр Келнер придоби "Теленор България".

Очаква се сделката за продажбата на "Виваком" да навлезе в същинската си фаза през есента, а новият собственик да стане ясен през следващата година. Трябва да се има предвид обаче, че влияние може да окаже делото в Лондон, заведено от руснака Дмитрий Косарев, който претендира за собствеността над компанията.

Все пак от развитието на събитията около "Виваком" може да се предположи, че бизнесменът Спас Русев като цяло губи интерес към българския пазар на телекомуникационни услуги. Само преди седмица той придоби Telecom Albania в тандем с предприемача Елвин Гури за сумата от 50 млн. евро. Неофициално се твърди, че Русев ще наддава и за телеком в Румъния. Неотдавна Русев се раздели и с футболния клуб "Левски", който бе придобит от бизнесмена Васил Божков чрез "Нове Холдинг".

Facebook logo
Бъдете с нас и във