Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предстои ГКПП Кулата да се ремонтира с 3.3 млн. лева

Има избран изпълнител, но не се знае кога ще започне реконструкцията

Държавата дава 3.3 млн. лв. за основния ремонт на Граничният контролно-пропускателен пункт Кулата - Промахон. Изпълнителя е избран още през октомври миналата година, но реконструкцията още не е започнала. Тя пък се бави заради съгласувателни процедури с всички служби, които работят на пункта. .

ГКПП Кулата е един от най-натоварените у нас - с около 2500 преминаващи автомобила, а с ремонта се цели подобряване обслужването на пътниците и облекчаване на трафика.

За изпълнител на ремонта е избрано обединението ЗДДЗ "Митар 2018 г.", в което влизат фирмите "Билдинг комфорт" ЕООД, "ТиТ инжеверинг" ООД и "Инжстройинженеринг" ЕООД. Договорът с него е подписан на 5 октомври 2018 година според регистъра на обществените поръчки. Интересното е, че не предвидено разширяване на пътните платна или изграждането на нови, с което да се повишат пропускателните възможности на пункта.

Граничният контролно-пропускателният пункт Кулата - Промахон е разположен на българо-гръцката граница при село Кулата от българската страна на границата и отвъд нея при село Драготин (прекръстено в 1927 г. на Промахон) при Руцелския пролом и едноименния проход, свързващ България със Солун. Това е основният и е единственият постояннодействащ железопътен и пътен ГКПП на българо-гръцката граница.

Село Кулата се намира в Санданско-Петричката котловина, на левия бряг на река Струма и е най-близкото населено място, разположено до точката на пресичане на границата между България и Гърция от пътя София-Солун (Европейски път Е79), както и крайна точка на Републикански път I-1 и автомагистрала "Струма". Поради това там се намира и ГКПП Кулата-Промахон.

E79 е европейски път, свързващ градовете Кошице в югоизточната част на Словакия и Солун на гръцкия бряг на Егейско море. Пътят е дълъг 1550 километра.

Маршрутът на пътя минава през Унгария и Румъния и при Калафат и Видин влиза в България. После продължава през Враца - Ботевград - София - Благоевград - Кулата Сяр (Гърция)- Солун.

Път E79 пресича България от Видин до Кулата, като се планира, но не знае когат ще се построи, автомагистрала в участъка от София до Кулата ()магистрала "Струма". От Ботевград до София пътят върви по част от автомагистрала "Хемус".

Facebook logo
Бъдете с нас и във