Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Предстои да бъдат обявени нови мерки в помощ на бизнеса

Министерството на икономиката

"Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките - как да има максимално голяма ликвидност в пазара, плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват." Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков. "Ще има много повече ликвидност за малките и средните предприятия, но за да се случи това, трябва да съберем частния капитал в банките, плюс помощта на държавата, като това ще влезе заедно влезе в пазара, защото ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след месец май", добави той.

По думите му одобрението за новите мерки ще става много бързо, така че да няма забавяне през административни процедури. "Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, самите търговски банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании", поясни министърът пред Нова телевизия.

Запитан дали са спирани или забавяни някакви помощи за възстановяване на ресторантьорския бизнес, той отговори: "Никакви помощи не са спрени до тези, които трябва да се изплатят. В бюджета са заложени помощи до месец май, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма спиране по никакъв начин."

Кирил Петков коментира и скандала с Българската банка за развитие. "Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен в Надзорния съвет, трябва сегашният надзор да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ", поясни той.

По думите му одобрението на БНБ отнема до 60 дни. "Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени . Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност", каза още министърът на икономиката.

"В деня на указа – 11 май, аз подадох документи към БНБ за надзор с питане може ли тези хора потенциално да участват в смяната на бъдещ надзор, за да не губя тези 60 дни. Оказа се, че указът е от 11 май, но моето встъпване в длъжност е на 12 май”, допълни той.

"В БНБ хората до момента си карат по протокол. Нямам оплакване от тях. Единствено ги моля да вземат максимално бързо решене за оценка на кандидатите, които се входират днес в тяхната банка", призова Петков.

Той подчерта, че целта на съществуването на Българската банка за развитие е да подпомага микро, малки и средни предприятия, които в някаква степен допринасят за конкурентоспособността на България: "В никакъв случай целта ѝ не е да раздава по 100 млн. кредити на някакви хора, които си имат бизнеси. Надзорът трябва да е пазител на публичния интерес, но те не са единствени. Другите трябва да са министерството и правителството. Те са директно отговорни дали спазват закона, но реално принципалът – Министерството на икономиката е трябвало да се намеси много по-рано."

"Според мен някой, който е решавал да се дадат тези заеми на тези фирми, не е следвал закона за ББР, който казва, че те се дават на малки и средни предприятия. Това е очевидно", добави Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във